Spannende dag vandaag op WK: lot Duitsland en Brazilië staat op het spel

Het is vandaag een belangrijke dag voor WK-favorieten Duitsland en Brazilië. Als het niet goed loopt voor die twee, zou het perfect kunnen dat straks Zwitserland, Zweden, Mexico en Servië doorgaan naar de achtste finales. Zelfs Zuid-Korea kan nog doorgaan. Duitsland kan de zesde titelverdediger worden die in de eerste ronde uit het toernooi vliegt. Italië (1950 en 2010), Brazilië (1966), Frankrijk (2002) en Spain (2014) overkwam het al.

Zuid-Korea moet dan wel winnen van Duitsland én Mexico moet afrekenen met Zweden. En dan nog is Korea afhankelijk van het doelsaldo. Voor Mexico liggen de zaken simpel: een gelijkspel tegen Zweden volstaat voor een ticket voor de achtste finales.

Als zowel Zweden als Duitsland winnen, dan krijgen we drie landen die in deze groep met zes punten eindigen: Mexico, Duitsland en Zweden. Het team met het beste doelsaldo plaatst zich voor de achtste finales. Hebben de drie landen een identiek doelsaldo, worden de onderlinge duels bekeken en tellen deze criteria, in volgorde van belangrijkheid: aantal punten, doelsaldo, aantal gemaakte goals, fair-play punten. Is er dan nog geen afscheiding, wordt er geloot.

Duitsland

Mocht de ploeg van bondscoach Joachim Löw het toch niet redden tegen de Zuid-Koreanen dan is dat een unicum. Nooit werd Duitsland uitgeschakeld in de groepsfase van het WK.

Maar eerdere resultaten op WK's tegen Zuid-Korea geven de Duitsers vertrouwen. In de groepsfase in 1994 werd met 3-2 gewonnen van het Aziatische land en ook in de halve finale in 2002 zegevierde Duitsland (1-0).

Mexico of Zweden?

Mexico heeft aan een puntje tegen Zweden genoeg om door te gaan naar de achtste finales. Zelfs een nederlaag hoeft niet fataal te zijn voor de ploeg van bondscoach Juan Carlos Osorio, maar dan mag Duitsland niet met grote cijfers van Zuid-Korea winnen.

Op basis van het verleden moet het goed komen voor de Mexicanen, want de vorige zes WK's werd de achtste finale altijd gehaald. Helaas voor Mexico was dat al die keren ook meteen het eindstation.

De kans op spektakel is, afgaande op de statistieken erg klein: in de dertien eerdere confrontaties tussen Zweden en Mexico werden maar dertien goals gemaakt; acht door Zweden en vijf door Mexico.

Zwitserland en wie?

In de groep E kan ook nog heel veel. De Zwitsers staan er daar eigenlijk nog het beste voor: tegen het al uitgeschakelde Costa Rica heeft Zwitserland aan een gelijkspel genoeg om door te gaan en anders moet het hopen op een zege van Brazilië op Servië.

Het ziet er goed uit voor de Zwitsers, want ze verloren op een WK nog nooit van een land uit de CONCACAF, de bond voor landen uit Noord- en Midden-Amerika. Mexico werd in 1950 met 2-1 verslagen en Honduras in 2014 met 3-0. Vier jaar eerder eindigde het duel met Honduras in 0-0 en in 1994 werd gastland Verenigde Staten op 1-1 gehouden.

De Brazilianen moeten uit hun pijp komen, want als ze verliezen van Servië is het toernooi voor de vijfvoudig wereldkampioen hoogstwaarschijnlijk voorbij. Probleem voor de Seleçao is dat de recente prestaties tegen Europese landen beroerd zijn. Van de vorige zeven wedstrijden werd er maar één gewonnen: de openingswedstrijd van het WK 2014 tegen Kroatië (3-1).

We kennen ondertussen al 4 van de 8 wedstrijden in de volgende ronde. Frankrijk moet tegen Argentinië, Uruguay tegen Portugal, Spanje tegen Rusland en Kroatië tegen Denemarken.

Lees meer