Belgische film 'Girl' van Lukas Dhont mag dromen van prestigieuze Europese filmprijs

'Girl' maakt opnieuw kans op een prestigieuze filmprijs. Het langspeeldebuut van de amper 27-jarige Belgische regisseur Lukas Dhont is een van de tien genomineerden voor de LUX-filmprijs die uitgaat van het Europees Parlement.

De Belgische film Girl ging op 12 mei 2018 in wereldpremière op het filmfestival van Cannes in de sectie Un certain regard. De film kreeg een minutenlange staande ovatie en lovende commentaren in alle grote Franse kranten. De film won er maar liefst vier prijzen waaronder de Caméra d'or voor beste debuut en Beste Acteerprestatie voor de 16-jarige hoofdrolspeler Victor Polster.

Girl vertelt het verhaal van de 15-jarige Lara (Victor Polster) die droomt van een carrière als ballerina maar geboren is in het lichaam van een jongen. Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaalde van een jong meisje waarmee regisseur Lukas Dhont verschillende gesprekken voerde voor hij, samen met Angelo Tijssens, het scenario schreef.

Te zien in heel de Europese Unie

Die realistische manier waarop de verkenning van gender van de 15-jarige Lara wordt weergegeven, raakte ook de jury van de LUX-filmprijs. Het verkoos Girl dan ook als een van de tien genomineerden voor de prestigieuze Europese filmprijs. Dat werd gisteren bekend gemaakt op het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary in Tsjechië.

In juli kiest de jury uit de tien genomineerden drie films die zullen ondertiteld worden in de 24 officiële talen van de Europese Unie en overal te zien zullen zijn. Op 14 november wordt de winnaar van de LUX-filmprijs bekend gemaakt in het Europees Parlement.

Europese films

De LUX-filmprijs is in 2007 in het leven geroepen door het Europees Parlement om de Europese film onder de aandacht te brengen. De genomineerde films weerspiegelen dan ook allemaal problemen en uitdagingen waarmee onze samenleving geconfronteerd wordt. Voor het eerst zijn ook twee documentaires genomineerd.

Opvolger van Le Silence de Lorna en The Broken Circle Breakdown?

Het is al de zevende keer dat een Belgische film genomineerd is in de elf jaar dat de LUX-filmprijs bestaat. Vorig jaar was King of the Belgians van Peter Brosens en Jessica Woodworth genomineerd.

In 2008 won Le Silence de Lorna van de gebroeders Dardenne en in 2013 ging de prijs naar The Broken Circle Breakdown van Felix Van Groeningen. In 2010 werd Illégal van Olivier Masset-Depasse derde.

De 10 genomineerden voor de LUX-filmprijs:

  • Border/Gräns van Ali Abbassi (Zweden, Denemarken)
  • Donbass van Sergei Loznitsa (Duitsland, Frankrijk, Oekraïne, Nederland, Roemenië)
  • Girl van Lukas Dhont (België, Nederland)
  • Happy as Lazzaro / Lazzaro felice van Alice Rohrwacher (Italië, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland)
  • Mug / Twarz van Małgorzata Szumovska (Polen)
  • Styx van Wolfgang Fischer (Duitsland, Oostenrijk)
  • The Other Side of Everything / Druga strana svega van Mila Turajlić (Servië, Frankrijk, Qatar)
  • The Silence of Others / El silencio de los otros van Almudena Carracedo & Robet Bahar (Spanje, Verenigde Staten)
  • U_July 22 / Utøya 22.juli van Erik Pope (Noorwegen)
  • Woman at War / Kona fer í stríđ: van Benedikt Erlingsson (IJsland, Frankrijk, Oekraïne)

Bekijk hier de trailer van Girl van Lukas Dhont:

 

Girl is vanaf 17 oktober te zien in de Belgische bioscoopzalen

Lees meer