En toen dreef er plots een gigantische ijsberg voor dit kustdorpje

De bewoners van het dorpje Innaarsuit zijn flink geschrokken toen ze plots een enorme ijsberg voor de kust zagen opduiken. Het gevaarte is zo groot dat het vastzit op de bodem van de oceaan.

Er wonen zo'n 180 mensen in het dorpje dat op een eiland in het noordwesten van Groenland is gelegen. Ze houden zich klaar om geëvacueerd te worden als het mis zou gaan. Dinsdag is al een stuk van de ijsberg ingestort en dat veroorzaakte enorme golven. Indien de hele ijsberg zou instorten, wordt gevreesd voor een tsunami die het eiland kan overspoelen. Ook de rivieren in de buurt zouden massaal kunnen overstromen door de plotse stijging van het waterniveau.

Er staat ook een elektriciteitscentrale in de buurt van de kust en die loopt gevaar door de golven. Er wordt bovendien regen voorspeld, want het afbrokkelen alleen maar in de hand zal werken. Veel kunnen ze niet doen, behalve bang afwachten. En hopen dat er sterke wind opduikt, die de ijsberg misschien kan lostrekken en verder van de kust kan helpen drijven.

Hier zie je wat er gebeurt wanneer een stukje van de ijsberg afbreekt:

 

Opwarming planeet

Ze weten waarom ze bang zijn, want vorige zomer zijn al eens vier mensen in Groenland om het leven gekomen toen golven een ander dorp overspoelden. Dit soort situaties komt helaas ook vaker voor door de opwarming van de planeet. IJs begint te smelten en ijsbergen beginnen af te drijven. Dat heeft ook gevolgen voor de scheepvaart, want de natuurfenomenen verstoren steeds vaker drukke industriële routes in het noorden van de Atlantische Oceaan.

Lees meer