Jonge begrafenisondernemer rijdt in lijkwagen van z'n pas overleden opa rally door 12 landen

Dit weekend vertrekken de deelnemers van de Budapest Rally op een geweldige reis richting de Hongaarse hoofdstad. Over 7 ritten zullen ze langs de mooiste wegen van Europa rijden. Ze moeten daarbij wel hun wagen en zichzelf zo bijzonder mogelijk uitdossen. Eén van hen is begrafenisondernemer, en hij besloot met zijn lijkwagen deel te nemen. De reis kreeg vannacht plots een ook een symbolische betekenis.

De rally vertrekt uit drie steden: Brussel, Amsterdam en Parijs. In totaal rijden ze door 12 landen. Snelheid is niet belangrijk, want onderweg moeten de deelnemers punten scoren door uitdagingen te verrichten en door alle checkpoints te vinden.

Ghostbusters

Moreno Van Laeken (26) is begrafenisondernemer van beroep. Een tijdje geleden schitterde hij al in onze reeks over jonge mensen met verrassende beroepen - bekijk hier of onder dit artikel de reportage. Nu springt hij samen met z'n vriend Pieter in zijn lijkwagen om aan de rally deel te nemen. Maar die wagen alleen is niet genoeg, want ze moeten zich ook nog eens uitdossen in het thema 'Hollywood'. Daarom kozen ze voor kostuums uit de film Ghostbusters. Als je deze week naar het zuiden rijdt, bestaat de kans dus dat je twee Ghostbusters in een lijkwagen voorbij ziet rijden.

Overleden opa

Voor de meeste deelnemers is winnen eigenlijk niet belangrijk. "Winnen is niet het doel. Ik wil deze trip gewoon graag doen voor de plekken die we gaan bezoeken. Ik ben op veel van die plaatsen nog niet geweest", zegt Van Laeken. "Mijn opa is deze nacht overleden en zijn lievelingsplek was het Zwarte Woud. Dat is toevallig de eerste plaats waar we vanavond finishen. De lijkwagen die we nu gebruiken was de wagen waarmee hij altijd reed toen hij in onze zaak werkte. Hij zou niet liever gehad hebben dan dat ik vandaag zou meedoen en mij zou amuseren. Ik hoop dat hij van ergens meekijkt."

De winnaar van de rally krijgt een auto cadeau. Geen gewone auto, maar een Trabant. Die wagen is nog steeds het symbool van het oude Oostblok. We wensen hen alvast veel succes!

Enkele maanden geleden volgden we Moreno voor deze reportage:

 

Lees meer