Franse kampioenenviering ontaardt in rellen

Kort voor middernacht is een deel van de Champs-Élysées schoongeveegd door de oproerpolitie, nadat relschoppers agenten hadden bekogeld met stenen. Ook elders in Frankrijk ontaardde de kampioenenviering in rellen.

Bij de actie in Parijs werden ook traangas en waterkanonnen ingezet. Na afloop van de wedstrijd waarin Frankrijk Kroatië versloeg, stroomde de Champs-Elysées vol met mensen die de winst op de wereldtitel wilden vieren. Tussen de Place de la Concorde en de Arc de Triomphe waren 250.000 mensen aanwezig.

De eerste onlusten begonnen rond half elf gisterenavond. Er waren stenengooiers in Parijs die de politie bekogelden en er is traangas ingezet. Relschoppers hebben volgens Franse media een winkel op de Champs-Élysées geplunderd. Ze zouden flessen wijn en champagne hebben gestolen. De oproerpolitie heeft traangas tegen hen gebruikt.

Ook in andere grote Franse steden heeft de politie groepen relschoppers uit elkaar gedreven met traangas en waterkanonnen. In Marseille raakten twee agenten gewond en zijn tien mensen gearresteerd. In Lyon waren acht arrestaties en ook in Rouen moest de politie in actie komen.

© epa

© epa

© epa

Lees meer