Als je in Italië wordt verkracht, ben je best niet dronken

Het Italiaanse hoogste gerechtshof heeft de uitspraak in een verkrachtingszaak ongeldig verklaard omdat het slachtoffer dronken was. In februari vorig jaar werd een man door een rechtbank in Turijn vrijgesproken van het verkrachten van een vrouw in een ziekenhuisbed nadat de rechter had besloten dat de vrouw “niet hard genoeg had gegild”.

Het gaat deze keer om een zaak uit 2009, toen een jonge vrouw door twee mannen van 50 werd verkracht. De twee beklaagden werden in 2011 in eerste instantie vrijgesproken van verkrachting door een rechtbank in de Noord-Italiaanse stad Brescia nadat rechters het verslag van het slachtoffer van gebeurtenissen onbetrouwbaar vonden.

Ze werden vervolgens in januari 2017 schuldig bevonden in hoger beroep door een rechtbank in Turijn nadat rechters daar een medisch rapport hadden geëvalueerd waaruit bleek dat de vrouw had geprobeerd de verkrachting te weerstaan.

De rechtbank legde een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd aan beide mannen, maar paste ook verzwarende omstandigheden toe omdat de beklaagden "de handeling hadden verricht met behulp van alcoholische stoffen".

Terug naar de middeleeuwen

Het Italiaanse hof van cassatie heeft nu echter nieuw proces gelast om het vonnis te herzien, met de opmerking dat “hoewel de beklaagden misbruik hebben gemaakt van de dronken staat van de vrouw om gedwongen seks met haar te hebben, verzwarende omstandigheden niet van toepassing waren omdat ze vrijwillig alcohol had gedronken”.

Het besluit wordt door vrouwenverenigingen en politici bestempeld als een "enorme stap terug" voor vrouwen in Italië. “Het wordt nu nog moeilijker voor een vrouw om naar voren te komen en een verkrachting te melden”, zei Lella Palladino, de president van de Italiaanse vrouwenorganisatie Donne in Rete Contro la Violenza.

"Niet genoeg gegild"

Italiaanse rechtbanken hebben in het recente verleden nog wel rare beslissingen genomen met betrekking tot verkrachtingszaken. In februari vorig jaar werd een man door een rechtbank in Turijn vrijgesproken van het verkrachten van een vrouw in een ziekenhuisbed nadat de rechter had besloten dat de vrouw “niet hard genoeg had gegild”.

Lees meer