Opgelet: ook als je volgende week van Eindhoven of Weeze vliegt, kan je Ryanair-vlucht geschrapt zijn

In België zullen volgende week 50 van de 160 geplande vluchten van Ryanair gecanceld worden. Daarmee is ons land het zwaarst getroffen door de staking. In heel Europa zullen ongeveer 50.000 passagiers getroffen worden. Ryanair schrapt volgende week trouwens ook vluchten tussen Eindhoven Airport en enkele luchthavens in Spanje en Portugal. 

De luchtvaartmaatschappij maakte gisteren bekend dat het in heel Europa vluchten annuleert vanwege een staking van een deel van het cabinepersoneel op woensdag en donderdag. Stewards en stewardessen van Ryanair in België, Spanje en Portugal eisen meer loon en betere arbeidsvoorwaarden.

In Nederland vliegt Ryanair op Amsterdam, Eindhoven en Maastricht. Tien vluchten tussen Eindhoven Airport en de populaire vakantiebestemmingen Ibiza, Malaga, Alicante, Faro en Porto vervallen op 25 en 26 juli. De vluchten van en naar Maastricht worden vooralsnog niet geraakt door de staking, meldt de Limburgse luchthaven. Voor Schiphol is er nog geen duidelijkheid.

Ryanair schrapt verder een retourvlucht tussen Malaga en luchthaven Weeze, niet zo ver van de grens.

300 in totaal

In totaal zullen 300 vluchten in Europa komende woensdag en donderdag worden geschrapt. Het is al een hele tijd onrustig bij het personeel van Ryanair. Ze werken onder de Ierse arbeidsvoorwaarden, omdat Ryanair daar z'n hoofdzetel heeft, maar die zijn veel minder gunstig. Verschillende onderhandelingen hebben niets uitgehaald.

Slachtoffer, wat dan?

Als je slachtoffer bent van de staking, dan moet Ryanair je volgens de Europese regels ofwel gratis omboeken naar een andere vlucht op een andere datum of het volledige bedrag van je ticket terugbetalen. Afhankelijk van de lengte van je vlucht heb je ook recht op een schadevergoeding tussen 250 en 400 euro. Ryanair zegt zelf al z'n klanten te hebben geïnformeerd via e-mail of sms.

In september gaan de vakbonden opnieuw aan tafel zitten. Ze hopen dan vooral dat het werkritme en het loon van het personeel verbeterd zal worden.

Lees meer