Disney ontslaat 'Guardians Of The Galaxy'-regisseur nadat oude controversiële tweets opnieuw zijn opgedoken

James Gunn, schrijver en regisseur van de twee eerste 'Guardians Of The Galaxy'-films, heeft van Disney te horen gekregen dat hij meteen moet opstappen als regisseur van het derde deel. Disney heeft die beslissing genomen nadat oude tweets zijn opgedoken waarin Gunn grappen maakte over pedofilie en verkrachting.

Gunn verwijderde de tweets (samen met duizenden anderen die eventueel ook als aanstootgevend beschouwd zouden kunnen worden) en stuurde meteen daarop een excuustweet, maar spijt komt altijd te laat, zo dachten ze ook bij Disney. In een reactie laat de studio weten dat de beledigende houding en de uitspraken op het Twitter-account van Gunn onverdedigbaar zijn en niet stroken met de waarden van de studio en dat daarom de zakelijke samenwerking met onmiddellijke ingang is stopgezet.

Gunn stuurde vervolgens enkele excuustweets die we hieronder vertalen:

"Veel mensen die mijn carrière hebben gevolgd, weten waar ik vandaan kom. Ik zie mijzelf als een provocateur die films en grappen maakt die belachelijk en taboedoorbrekend zijn. Zoals ik dat vaak publiekelijk geuit heb", schreef hij. Hij vervolgde met: "Ik ben heel anders vandaag dan ik een paar jaar geleden was. Ik probeer mijn werk meer in liefde en verbinding te laten baden dan in woede. De dagen waarin ik iets zou zeggen alleen maar omdat het schokkend was en omdat ik reactie wilde uitlokken, liggen in het verleden. Ik heb mijn verontschuldigingen al aangeboden voor humor uit het verleden die mensen gekwetst heeft. Ik voelde enorm veel spijt en meende elk woord van mijn verontschuldigingen. (...) Ik vind mezelf nu een leuker persoon en een beter mens en maker vandaag dan ik toen was."

Afrekening?

De tweets waar het vandaag om gaat werden door Gunn verstuurd tussen 2009 en 2012 en werden opnieuw de wereld in gestuurd door de Republikeinse politicus Mike Cernovich. "We hebben nog materiaal als dit van vele anderen. Deze tweets zijn het begin van een grotere strijd die we willen aangaan, maar we wilden sterk beginnen. We zijn het beu dat pedofielen die zich in Hollywood bewegen even hun excuses aanbieden en dan klaar zijn."

James Gunn benadrukt op Twitter dat hoewel hij fouten grappen gemaakt heeft hij op geen enkel moment zichzelf vergrepen heeft aan een kind noch pedofiele neigingen heeft. James Gunn is anti-Trump en staat bekend als nogal links. Gunn zou hier dus ook het slachtoffer kunnen zijn van een politieke afrekening.

Wat nu?

De 51-jarige Gunn was druk bezig met het schrijven van het derde deel van Guardians Of The Galaxy. Die film zou in 2020 uit moeten komen.Wat er nu met de film gebeurt, wie de pen zal overnemen en wie er achter de camera zal postvatten is op dit moment nog niet geweten.

James Gunn zou ook deel uit gemaakt hebben van de presentatie van Sony Pictures op Comic-Con San Diego. Naar alle verwachting zou daar een adaptatie van de graphic novel Nameless van Grant Morrison aangekondigd worden, maar Sony heeft de komst van James Gunn gecanceld. De vraag is of die film nu nog wel gemaakt zal worden, hetzij met hetzij zonder Gunn.

Lees meer