Droogte is zichtbaar vanuit de ruimte, deze week meer dan 35 graden op komst

De zomer is goed op weg om het record uit 1976 te verbreken, want de aanhoudende droogte is nu zelfs zichtbaar op satellietbeelden. En beterschap is niet op komst, want deze week wordt het nog warmer bij temperaturen die lokaal boven 35 graden kunnen stijgen.

Vandaag en morgen zijn nog relatief 'koel' in vergelijking met wat ons de komende week te wachten staat. Een ware hittegolf met verschillende dagen temperaturen boven 30 graden. In de loop van de week kan hier en daar 35 graden en meer worden opgemeten. En zo weet deze zomer maar niet van ophouden, terwijl er toch dringend regen nodig is. Het is intussen al zo droog dat vanuit de ruimte te zien is hoe dor West-Europa erbij ligt. Dat blijkt uit beelden van het Britse MET. Links is een beeld uit de maand mei, en rechts is de huidige situatie ...

© MET

Hittegolf

Deze week krijgen we de eerste echte hittegolf, want voor het eerst gaat het drie dagen op rij zeker 30 graden worden. Dat klinkt spectaculair, maar heel uitzonderlijk is het niet. VTM-weerman David Dehenauw stelt dat er gemiddeld om de twee jaar sprake is van een hittegolf en dat het kwik ook om de twee tot drie jaar eens oploopt tot 35 graden. De droogte is een andere zaak, want daarvoor moeten we al terug naar de jaren 70. Zelfs in Scandinavië is het zo droog dat er tot boven de poolcirkel bosbranden woeden.

Tegen het einde van de week kunnen er onweersbuien optreden door de hitte, maar het ziet er niet naar uit dat het echt zal afkoelen. Ook veel regen wordt er niet meteen verwacht. Het KMI voorziet nog twee weken temperaturen die flirten met de kaap van 30 graden. En wat daarna komt, is voorlopig nog onduidelijk.

Lees meer