Eindelijk! Er is schema dat het ergerlijk fenomeen 'mansplaining' verduidelijkt

Mannen leggen soms heel graag iets uit aan vrouwen, terwijl de vrouwen al langer de uitleg kennen. Als dat niet erg genoeg is, wordt de uitleg ook nog eens heel simplistisch gegeven. Dit fenomeen heet 'mansplaining'. Het is heel ergerlijk en komt neerbuigend over. Daarom heeft deze vrouw een schema gedeeld om zowel mannen als vrouwen te helpen bij het fenomeen.

In kader van gelijke rechten voor vrouwen werd de term 'mansplaining' de laatste jaren erg populair. Maar heel veel mannen weten niet dat ze aan mansplaining doen en vrouwen hebben soms geen idee dat ze worden mansplained. Let wel op: vrouwen kunnen dat ook doen hoor ...

Vrouwen kunnen ook mansplainen! #GenderEquality

Eerst en vooral willen we ook duidelijk maken dat het kan goed zijn dat je de uitleg ook even nodig hebt en dat de persoon die het geeft gewoon in detail wil treden zodat je het zeker goed begrijpt. Maar vaak worden vrouwen wel slachtoffer van mansplaining.

Het fenomeen komt vooral voor op de werkvloer. De overgrote meerderheid van de werkomgevingen wordt gedomineerd door mannen, waardoor vrouwen vaker slachtoffer zijn van mansplaining. Mannen domineren de werkvloer en tonen hun macht en dat uit zich dan in het fenomeen.

Maar dat wil ook niet zeggen dat vrouwen geen mansplaining kunnen doen, want soms zijn de rollen ook omgekeerd. Ook vrouwen kunnen mannen een uitleg geven op een neerbuigende manier.

Is het mansplaining of niet?

Maar wanneer doet iemand nu aan mansplaining en wanneer niet? Auteur en onderzoeker Kim Goodwin heeft deze week iedereen een plezier gedaan door een handige schema te maken die eerst bedoeld was voor een mannelijke collega om wat duidelijkheid te brengen in mansplaining. Nadien werd het schema gedeeld op Twitter en werden heel wat mensen wijzer.

Herkenbaar?

Lees meer