Hier puffen, maar in Japan is het een stuk erger met de hitte

Vorige week steeg de temperatuur in het midden van Japan tot 40,7 graden, wat de hoogste temperatuur in vijf jaar was. Het land gaat gebukt onder een aanhoudende hittegolf die tientallen mensen het leven heeft gekost. En die lijkt niet te eindigen.

De hittegolf in Japan heeft al aan zeker dertig mensen het leven gekost. Duizenden moesten naar het ziekenhuis voor gezondheidsproblemen veroorzaakt door de hitte.

In de stad Kyoto, een toeristische trekpleister, steeg het kwik de jongste zeven dagen op rij tot minstens 38 graden. Vandaag werd het in een stad ten noordwesten van Tokyo 41,1 graden Celsius en da's een record. Die recordtemperatuur is gemeten in de stad Kumagaya, meldt het Japanse meteorologische instituut.

Vooral ouderen en jonge kinderen kunnen slecht tegen de hitte. Scholen moeten van de overheid maatregelen treffen nadat een zesjarige scholier bezweek aan de hitte tijdens les in de buitenlucht.

Noodweer

Japan kreeg eerder deze maand te maken met ander soort noodweer. Meer dan tweehonderd mensen kwamen om het leven door overstromingen en modderstromen na hevige regenval. Zo'n 55.000 huishoudens zitten als gevolg van de regen nog zonder stromend water.

Japan heeft vaker te maken met hoge temperaturen, maar dan vooral in augustus. Het is uitzonderlijk dat de temperaturen in juli al zo hoog zijn. Daarnaast is de luchtvochtigheid hoog. Dit komt doordat het land omringd wordt door de zee.

Lees meer