Tour de France minutenlang stilgelegd door protesterende boeren: mogelijk pepperspray in het spel

De Ronde van Frankrijk werd vandaag opgeschrikt door de protesten van Franse boeren. De protesterende boeren gooiden eerst strobalen maar spoten ook vermoedelijk met pepperspray naar de renners van het peloton. De etappe werd hierdoor iets meer dan een kwartier stilgelegd, waarna de rit opnieuw werd aangevat.

Opschudding in de Tour de France vandaag. De rit van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon werd vandaag 15 minuten stilgelegd door protesten van landbouwers. Deze hinderden de renners met strobalen, maar zouden ook pepperspray gebruikt hebben.

Strobalen

Na zo'n 30 kilometer in de rit van vandaag richting Bagnères-de-Luchon werd de Tour stilgelegd. Boeren hadden strobalen op de weg geplaatst om het peloton te hinderen, maar er zouden ook strobalen naar de renners geworpen zijn.

Hierdoor besliste de organisatie van de Tour de France om de etappe tijdelijk stil te leggen. Er was op dat moment nog geen ontsnapping, dus dit heeft geen gevolgen voor het klassement.

Pepperspray

Maar dat was niet alles, want wanneer de rit stillag klaagden verschillende renners van pijnlijke ogen als gevolg van pepperspray.

De rit werd ongeveer 17 minuten volledig stilgelegd, waarbij verschillende renners spontaan hun ogen overgoten met water. Andere renners, waaronder groene trui Peter Sagan, gingen tijdens dit kwartier langs bij de dokter.

Het is nog niet duidelijk of de pepperspray afkomstig was van de protesterende boeren zelf of van de politie die er de boeren mee wilde afschrikken. Na 17 minuten kon de rit alleszins weer worden aangevat en stapten alle renners opnieuw op de fiets. Na een korte neutrale start, kon de rit weer onder normale omstandigheden worden verdergezet.

Lees meer