Citytrip naar Jerevan in Armenië? Dit is wat je moet weten

Jerevan is een stad die je zeker op je bucketlist moet zetten. De hoofdstad van Armenië is heel mooi en herbergt veel geschiedenis. Daarnaast zijn er ook een aantal bezienswaardigheden die je moet gezien hebben in je leven. Dit is wat je allemaal kan doen in de stad.

Jerevan is één van de oudste hoofdsteden ter wereld en is eigenlijk zelfs 29 jaar ouder dan het beroemde Rome. Doorheen de geschiedenis heeft de stad heel wat overheersingen en veranderingen meegemaakt.

De stad heeft, vooral dankzij de verschillende invloeden, een mooie mix van oud en nieuw. Daarnaast valt de kleur van Jerevan ook heel hard op, want de meeste gebouwen hebben een natuurlijk gekleurde vulkanisch gesteente die allemaal roze zijn. Daarom wordt Jerevan trouwens de roze stad genoemd. Als je graag kleurrijke steden wil bezoeken, moet je dit eens bekijken: Kleur, kleur en nog eens kleur! Deze plaatsen fleuren je reiservaringen meteen op.

Veel religie en cultuur

Daarnaast heeft religie ook een belangrijke rol in de stad. Jerevan heeft bijvoorbeeld één van de grootste kerken in de Kaukasus. Ook de Blauwe Moskee is een trots van de stad. Later meer daarover.

Niet alleen voor godsdienst moet je naar de stad, maar ook voor geschiedenis. Jerevan heeft één van de rijkste verzameling middeleeuwse manuscripten. Zeker de moeite om te zien!

In Jerevan kan je trouwens ook verschillende rondleidingen volgen. Of het nu gaat om geschiedenis, godsdienst of drank. Je vindt sowieso een rondleiding die je wijzer zal maken en je wat zal bijleren over de stad.

Rondhangen op het plein van de stad

Om de stad goed te ontdekken, moet je naar het centrum van Jerevan, Hraparak. Het is een monumentale openbare ruimte dat wordt omringd door erg indrukwekkende gebouwen.

Toen het plein werd gebouwd in de jaren vijftig, maakten de architecten het oude centrum plat en bouwden ze het nieuwe plein weer op. Dat is ook meteen de reden dat Jerevan geen oude centrum heeft. De ruïnes van de oude wijken liggen eigenlijk onder het plein.

Het plein was ooit een gebied voor militaire parades. Nu is het plein eerder een verzamelplaats voor de lokale bevolking. Zalig om hier even te chillen met een lekker ijsje.

Bekijk de stad vanop een hoogte

In het stadscentrum vind je één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de Cascade van Jerevan, een gigantisch trappenhuis. Het werd gebouwd tijdens de Sovjetperiode in 1971 en werd in 2009 volledig gerenoveerd.

De Cascade heeft acht niveaus, die allemaal toegankelijk zijn voor het publiek. Je kan het trappenhuis opklimmen, maar ironisch genoeg kan je ook met de lift naar boven gaan.

Tijdens het beklimmen van de trap zal je met elke trede inzien wat voor een mooie stad Jerevan is. Eens je boven bent, is het uitzicht adembenemend. Vooral ’s avonds, wanneer de stad oplicht, is het beeld prachtig.

Ontdek de oudste wijk van Jerevan

Jerevan is een moderne stad, maar toch vind je daar nog de oude wijk Kentron. Net omdat Jerevan officieel geen oude stad heeft, krijgt deze wijk alle eer. De wijk dateert uit de 17de eeuw en herbergt Ottomaanse, Perzische en islamitische huizen. Sommige steegjes zijn niet meer dan 90 centimeter breed. Heel leuk om te zien.

Je vindt hier smalle trappen die leiden tot een heuvel naar een woonwijk. De wijk bestaat vooral uit ingestorte en versleten huizen, overwoekerde tuinen en opgeknapte hutten. Daarnaast vind je hier ook eeuwenoude architectuur. Deze regio is vooral interessant om te fotograferen. Je moet het zeker eens gezien hebben.

Een aangrijpende geschiedenis

De hoofdstad van Armenië is een mooie oude stad met heel veel geschiedenis. Sommige delen van de historie van Jerevan zijn zelfs heel gruwelijk. Maar als je meer wil weten over het verleden van de stad, kan je best een museum bezoeken.

Het Historisch Museum van Armenië telt een collectie van meer dan 400.000 objecten. Mensen die meer willen leren over de geschiedenis, zijn hier bij het juiste adres. Als je meer wil weten over het niet zo mooie verleden van het land, moet je naar het Armeens Genocide Museum. We waarschuwen je al: 't Is geen mooi plaatje.

Als kunst meer jouw ding is, kan je best naar de Nationale Galerij van het land. Hier tref je heel wat kunstwerken van talrijke Europese en Russische kunstenaars.

Terug in de tijd gaan

Net buiten Jerevan vind je een middeleeuwse klooster, een spectaculair gebouw dat gedeeltelijk uitgehouwen werd uit een berg. Doordat het wordt omgeven door bomen en kliffen, wordt het totaalbeeld heel sprookjesachtig. Hou je van sprookjesachtige steden? Dan is een citytrip naar Marrakesh misschien iets voor jou.

De hoofdkapel werd gebouwd in 1215, maar het volledige complex werd veel eerder gesticht in de 4de eeuw. Maak maar een dagtocht naar Geghard, ’t is het zeker waard.

Bezoek de Blauwe Moskee

In Armenië vind je verschillende culturen en godsdiensten. Door de geschiedenis heen heeft Jerevan heel wat immigratie gekend. In de stad vind je joden, Yezidi's, Koerden en Syrische moslims die allemaal vertegenwoordigd zijn in verschillende minderheidsgroepen.

De Blauwe Moskee is de grootste en meest prominente moskee van Armenië. Het gebouw toont aan dat alle religies welkom zijn in het land. De moskee heeft een blauwe dak en is afgewerkt met prachtige mozaïeken. Zeker de moeite om te bezoeken!

Een beetje muziek?

Jerevan heeft verschillende opties voor muziekliefhebbers. Of je nu houdt van opera of nachtclubs, in de stad vind je heel wat muziek.

In verschillende parken worden regelmatig concerten georganiseerd. Vooral in de lente- en zomermaanden heb je kans om een leuk concert mee te pikken in het midden van het groen.

Daarnaast kan ook nog een bezoekje brengen aan het operagebouw van Jerevan. Het gebouw alleen al is waanzinnig mooi, maar je kan er ook optredens meepikken. Verder kan je ook nog naar de lokale concertzaal, het Komitas. Wie weet vind je wel goedkope last-minute tickets voor een optreden.

Verder zijn er ook nog verschillende nachtclubs, pubs, jazzcafés en karaokebars waar je je ’s avonds kan amuseren. Heel fijn om je te mengen met de lokale bevolking, niet? Als je echt goed wil feesten, lijkt een citytrip naar Berlijn wel ideaal!

Lekkere koffiehuisjes in Jerevan

Wie houdt van koffie en dessertjes moet naar Jerevan. In de stad vind je zo’n 500 cafés. De kans is groot dat je in elke straat een café vindt waar je eventjes kan zitten. Ideaal dus voor de koffieliefhebbers en mensen die gezonder willen leven. Je weet toch dat koffie gezond is voor je?

Daarnaast tref je ook heel wat ontbijthuisjes. Yes … wij houden van Jerevan! En ook van Amsterdam, waar je ook lekker kan ontbijten.

Ook van brandewijn is de moeite

In Jerevan vind je het oudste brandewijnbedrijf van het land. Na de opening van het bedrijf Ararat in 1887 werd het de leverancier van de keizerlijke majesteit. Nadien werd de brandewijn wereldberoemd en bewonderd door veel mensen. Zelfs bekenden, zoals Frank Sinatra, Agatha Christie en Winston Churchill, spreken vol lof over de wijn.

De distilleerderij Ararat is ook open voor rondleidingen. Tijdens de rondleiding kom je ook in een eigen museum van het bedrijf waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het bedrijf en het maken van deze drank. Je bezoekt hier ook een oude kelder en proeft van verschillende soorten brandewijn.

Wil je wandelen of liever shoppen?

In de stad vind je ook een voetgangersstraat van 450 meter lang en 27 meter breed, de noordelijke straat. Hier krijg je de kans om in alle rust te wandelen en, als je portefeuille het toelaat, te shoppen. In de straat vind je mooie gebouwen, kleine pleintjes en een ondergronds winkelcentrum.

De bekendste en meest luxueuze winkels van de stad vind je ook langs de voetgangersstraat. Denk maar aan grote merken zoals Armani, Steve Madden, Desigual en Burberry. Als je trouwens een echte fashionista bent, moet je misschien eens een reisje naar Milaan overwegen.

Daarnaast vind je natuurlijk ook enkele fastfoodrestaurants en koffiebars waar je even kan chillen en genieten van de sfeer.

Langs de markt in Jerevan

Jerevan Vernissage is een grote openluchtmarkt die langs de straten Aram en Buzand ligt. De markt werd in de jaren tachtig geopend door lokale kunstenaars die graag hun werk wilden tonen en verkopen. Maar intussen is de Jerevan Vernissage heel groot en populair geworden.

Als je traditionele Armeense kunstwerken wil bekijken, zoals tapijten, houtsnijwerk, schilderijen, muziekinstrumenten en sieraden, ben je hier aan het juiste adres. Wie weet vind je ook iets om te kopen.

Of liever naar een park?

In de stad heb je de mogelijkheid om verschillende parken te bezoeken. Het Geliefdenpark is ongetwijfeld één van de populairste. Het is toevallig ook één van oudste parken van de stad. Heerlijk om hier even te genieten van een ontspannende sfeer.

In het park vind je een traditioneel Japans landschap dat onlangs werd gerenoveerd. Ideaal om een namiddag te picknicken tussen vijvers en watervallen. Als je meerdere parken een kans wil geven, zijn Tumanyan Park en Buenos Aires Park ook aan te raden.

Lees meer