Philippe Gilbert stapt uit de Tour de France na ernstige valpartij tijdens ontsnapping

Philippe Gilbert zal morgen niet meer starten in de Tour de France. De Belgische renner van Quick-Step Floors kwam vandaag ernstig ten val tijdens de afdaling, maar reed op karakter toch de rit uit. Maar na de aankomst liet hij dan toch weten dat de Tour er voor hem op zit.

Het was een tumultueuze dag in de Tour de France vandaag. Nadat het protest van een aantal boeren ervoor zorgden dat de Tour meer dan een kwartier lang werd stilgelegd, kwam Philippe Gilbert in de afdaling ernstig ten val. En deze val is niet zonder gevolgen.

Val in de afdaling

Philippe Gilbert kwam ernstig ten val tijdens de afdaling van de Portret d'Aspet, waar hij helemaal alleen op kop reed.

Het zijn spectaculaire beelden van Gilbert die tegen het muurtje knalt, overkop gaat en meters naar beneden duikelt. Maar als bij wonder klimt Gilbert enkele minuten later op eigen krachten weer naar boven en kruipt hij opnieuw op de fiets om zo, puur op karakter, de rit uit te rijden. Gilbert reed uiteindelijk op meer dan 31 minuten van winnaar en ploegmaat Alaphilippe over de streep, waarna hij meteen naar de medische bus ging en daar het slechte nieuws te horen kreeg. Z'n ligamenten zijn geraakt en er zit veel bloed in zijn knie, waardoor doorrijden onmogelijk werd.

Dokter: "Mirakel dat hij finish haalde"

Toon Cruyt, ploegdokter bij Quick-Step Floors, gaf uitleg over de situatie aan Sporza. "Hij zit met een bloeding in zijn knie, zowel in zijn gewricht als in zijn spieren. Ook zijn lateraal ligament is geraakt. We moeten nog een NMR nemen om zeker te zijn dat het niet erger is en er niets gebroken is. Dat er bijvoorbeeld geen afrukkingsfractuur is."

"Het is een klein mirakel dat hij de finish gehaald heeft. Hij had zoveel pijn, hij moest echt op zijn tanden bijten." Na de finish kreeg Gilbert het pas moeilijk en kon hij niet meer op z'n linkerbeen steunen, verduidelijkt Cruyt verder. "Zolang hij op de fiets zat, ging het nog. Maar na een halfuur neerliggen, kon hij er niet meer op stappen."

Gilbert zelf is natuurlijk teleurgesteld, maar beseft dat het veel erger had kunnen zijn. In 1995 overleed Fabio Casartelli op diezelfde afdaling. "Dat was schrikken. Het was niet zo héél diep - ik denk zo'n 4 meter - maar er waren vooral veel stenen. Toen ik daar lag, dacht ik: ik heb alles gebroken. Ik durfde eerst niet te bewegen."

Prijs van de Strijdlust

Philippe Gilbert kon zijn laatste dag in de Tour de France toch in schoonheid beëindigen. Hij kreeg vandaag namelijk de Prijs van de Strijdlust.

Deze nam hij met zijn been volledig ingetapet in ontvangst waarna hij zijn opgave bekend maakte.

Lees meer