700 migranten geraken over het hek naar Spanje bij massale bestorming

Zo'n 700 migranten uit landen ten zuiden van de Sahara hebben de zes meter hoge muur die de Spaanse stad Cueta scheidt van Marokko succesvol weten te bestormen. Bij de bestorming hebben zowel de migranten als de politie veel geweld gebruikt. 132 migranten en 22 agenten werden gewond.

Migranten gebruikten zuur en brandblussers om zich tegen de politie te verweren.

Ceuta wordt beschermd door een zes meter hoge muur die meer dan acht kilometer lang is en bewaakt wordt met behulp van camera's. Op de plek van de bestorming hebben die camera's maar beperkt overzicht.

Juichend lieten de migranten die het gehaald hadden zich naar een opvangkamp brengen. Sommigen kusten van pure vreugde de Spaanse grond. Alles bij elkaar duurde de bestorming meer dan een uur.

Grootste poging in lange tijd

De migranten die het "haalden" worden naar verblijfscentra gebracht door heel Spanje. Daar wordt besloten of ze worden uitgezet of mogen blijven.

Al jaren proberen vooral jonge mannen uit Afrikaanse landen die onder de Sahara liggen de Europese Unie te bereiken via een van de twee Spaanse enclaves in Marokko. De een is Ceuta, de ander Melilla. Om deze kuststeden staan hoge hekken, maar dat weerhoudt migranten er niet van telkens weer een poging te wagen om binnen te komen.

De massale poging van vandaag was de grootste van de afgelopen tijd.

 

Lees meer