Ook Californië kreunt onder bosbranden: 12.000 mensen uit huis gevlucht

De Amerikaanse staat Californië, waar ook een hittegolf heerst, wordt geplaagd door zware bosbranden. De brandweer krijgt de vuurhaarden niet onder controle. Ongeveer 12.000 inwoners hebben hun huizen verlaten omdat ze in de gevarenzone wonen. Ook viel er al één dode.

Al drie grote natuurbranden hebben hebben in de Amerikaanse staat Californië tienduizenden hectare bos opgebrand. Recent kwam er nog een man om bij bluswerken in Shasta County. Het zou gegaan zijn om een privé-ondernemer die de brandweer hielp. Verder zijn verschillende brandweermannen, vrijwilligers en lokale bewoners al gewond geraakt. Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder CNN en New York Times.

Toeristisch natuurpark

Naar Amerikaanse gewoonte hebben de natuurrampen namen gekregen. De vuurhaarden heten 'Carr’, ‘Ferguson’ en ‘Cranston’. Die eerste heeft sinds maandag al zo’n 12.000 hectare bos vernield. Ook zijn er verschillende gebouwen verwoest.

‘Ferguson’ woedt al zo’n twee weken net buiten het beroemde Yosemite National Park, dat heel wat natuurmonumenten rijk is. Al zo’n 18.000 hectare bos is daar verschroeid. Ik was er zelf zo’n tien dagen geleden op vakantie. Heel wat mensen liepen met geïrriteerde ogen rond, overal in het park hing een doordringende vuurgeur en in het nabijgelegen hotel was er geen elektriciteit of stromend water. In de verte waren brandende bomen te zien op de heuvels en bergen. Het wereldberoemde, toeristische natuurpark is intussen dicht en blijft nog zeker tot zondag gesloten. Ondanks vele bluspogingen is de brand er met zo’n tien procent gegroeid.

Verdachte van brandstichting

‘Cranston’ brak woensdag uit en heeft al ongeveer 3.000 hectare bos vernietigd. Er werd op die dag een 32-jarige man gearresteerd op verdenking van opzettelijke brandstichting.

Ook in Griekenland en Scandinavië woeden er zware bosbranden.

Enkele foto's van branden in Californië:

© EPA

Lees meer