Zo heet was het dus: gisteren is de warmste temperatuur ooit in België gemeten

Er zijn gisteren warmterecords gebroken, en eentje springt er toch uit. In Hechtel-Eksel in Limburg werd een temperatuur van 38,8 graden gemeten. Dat is de warmste temperatuur ooit sinds het begin van de metingen in ons land. Het is wel een evenaring van een record dat in 2015 werd gevestigd in Luik-Monsin.

Weerman David Dehenauw deelde de resultaten van de klimatologische stations van het KMI vanmiddag. Die rapporteren dagelijks, en dus niet ieder uur. De resultaten zijn opmerkelijk. Met 38,8 graden evenaarde Hechtel-Eksel het warmterecord in België. Maar ook op andere plaatsen zijn records gesneuveld. In de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant was het nooit zo warm.

Nog records

De hoogste temperatuur in die provincies is een record. In West-Vlaanderen was dat in Wevelgem met een temperatuur van 37,9 graden. In Oost-Vlaanderen klom het kwik in Bassevelde naar 38,4 graden. En in Vlaams-Brabant gaat de prijs naar Kapelle-op-den-Bos met 38,5 graden.

Antwerpen ontbreekt dus, maar ook daar was het heel warm. Westmalle was de warmste gemeente met 37,8 graden. Een nieuw record was het daar echter niet. Hoewel de hittegolf vandaag officieel eindigde, gaat het warme weer volgende week gewoon verder. En eigenlijk lijkt het kwik tot zeker half augustus in de buurt van die 30 graden te kamperen.

Lees meer