Net geen 25 graden, en dus is de hittegolf na 15 dagen officieel voorbij

De hittegolf die ons land 15 dagen lang in haar greep hield, is voorbij. In Ukkel bereikte het kwik 24,6 graden en dat is net te weinig. De temperatuur moet iedere dag boven 25 graden stijgen om van een hittegolf te kunnen spreken. De benodigde waarden boven 30 graden hebben we de voorbije dagen gehad.

Gisteren bereikten we nog recordtemperaturen met de evenaring van het nationaal warmterecord van 38,8 graden, maar vandaag zorgt frissere lucht voor verkoeling. Heel welkom, maar daardoor komt een einde aan de hittegolf die in totaal 15 dagen geduurd heeft. Van zodra het kwik geen maximum van 25 graden haalt, is zo'n periode officieel voorbij. In Ukkel werd 24,6 graden als maximum gemeten. Nipt dus, maar de hittegolf is klaar voor de geschiedenisboeken.

Het blijft warm (en ook droog)

Echt geschiedenis hebben we er eigenlijk niet mee geschreven. In 1947 duurde een hittegolf hier liefst negentien dagen. Maar uiteindelijk is het maar een term, want de zomer duurt voort. Morgen halen we wel weer zonder problemen 25 graden, met uitschieters tot 28 graden in de Kempen. En vanaf maandag zijn we helemaal terug vertrokken met 29 tot 30 graden. Van dinsdag tot donderdag schommelt het kwik tussen 26 en 28 graden. En vrijdag zetten we het weekend in met lokaal weer 30 graden.

Dat weekend zou het opnieuw heet bij 30 graden kunnen worden. Daarna blijven we nog een hele poos, tot zeker half augustus volgens de vooruitzichtingen van het KMI, tegen die kaap van 30 graden hangen. Wie weet beginnen we gewoon aan een nieuwe hittegolf. Helaas valt er de komende weken ook amper regen uit de lucht, zodat de droogte ook na de hittegolf blijft verdergaan.

Lees meer