22-jarige Marie is in Parijs slachtoffer van intimidatie en dat doet gelijkaardige verhalen naar boven komen

Afgelopen woensdag ging Marie Laguerre terug naar huis, maar onderweg werd ze lastiggevallen door een man. Het incident werd gefilmd door beveiligingscamera's van een bar. Marie publiceerde nadien het filmpje op sociale media en sindsdien werd zij het onderwerp van vele gesprekken.

Marie Laguerre publiceerde haar getuigenis op haar Facebookpagina met een pakkende boodschap: "Gisteravond ging ik naar huis langs de Boulevard de la Villette in het 19e arrondissement in Parijs, waar ik een man tegenkwam. Hij stond zichzelf toe om vernederende woorden en opmerkingen te roepen op een provocerende manier", luidt het op haar Facebookbericht.

Het incident toont ook aan dat ze als vrouw wel meerdere keren per dag wordt lastiggevallen. "Ach ja, het was niet de eerste van de dag en ik was moe. Dus ik liet een "hou je bek" vallen terwijl ik mijn weg voortzette. Ik kan dit soort gedrag niet tolereren. Ik kan niet zwijgen en we moeten ook niet zwijgen. Maar het beviel deze man niet. Nadat hij een asbak op me gooide, kwam hij terug en volgde hij me. Hij sloeg me op straat, midden op de dag, voor tientallen getuigen. Ik diende een klacht in."

Een trieste situatie voor vrouwen

De video illustreert een dagelijkse, maar ook een erg trieste, situatie voor vrouwen. Zoals Marie in haar bericht op Facebook zegt, is intimidatie iets waar veel vrouwen alle dagen mee worden geconfronteerd. "Zo'n mannen denken dat ze alles mogen op straat, ze staan toe om ons te vernederen maar kunnen er zelf niet tegen om beledigd te worden. Het wordt tijd dat zo'n gedrag eindigt."

Marie specificeerde in haar bericht dat ze veel steun had gekregen van de mensen op het terras en voorbijgangers. Volgens haar ging alles ook erg snel.

Tweede keer op korte tijd

Tijdens het WK voetbal hebben ook heel wat vrouwen aangegeven dat ze werden geconfronteerd met seksuele intimidatie. "Daar was ook veel commotie over", zegt correspondent Frank Renout aan NOS.nl. "Het is de tweede keer in korte tijd dat het voor mannen tot een publiekelijke afrekening komt, zoals je dat vorig jaar in de Verenigde Staten zag rondom de #metoo-discussie. Het lijkt erop dat Franse vrouwen nu meer op de trommel slaan en publiekelijk hun beklag durven doen." Bij intimidatie op straat kan je in Frankrijk een boete riskeren van 90 euro tot 750 euro.

De video op Facebook werd meer dan 1,7 miljoen keer bekeken, heeft meer dan 2.000 reacties en werd meer da 7.000 keer gedeeld. De boodschappen van steun en angst zijn duidelijk heel talrijk. Er is een onderzoek gestart naar het incident met Marie.

Bekijk hieronder de video:

Lees meer