Nieuwe soort 'vampierteek' plant massaal voort in de VS: ze kunnen zelfs een koe leegdrinken

Het tekenseizoen is in volle gang maar als je bang bent van de kleine bloedzuigers, hebben we slecht nieuws voor je. In de Verenigde Staten is een nieuw soort teek namelijk in opgang. Die is in staat om een koe zo snel leeg te zuigen dat ze eraan doodgaat. Momenteel moeten we in België nog niet bang zijn. 

Een vampierteek, dat zou geen slechte benaming zijn voor de Oost-Aziatische langhoornteek, een specifieke soort van de arachnaïden die nu de VS aan het inpalmen zijn. Acht staten in de Verenigde Staten hebben al de aanwezigheid van het afschrikwekkende beest bevestigd.

Bloedzuiger

Het probleem met de Haemaphysalis longicornis, zoals de langhoornteek ook heet, is dat ze vervelende ziektes verspreidt, zoals de teken in Europa dat ook doen. De standaardteken die we hier vinden, kunnen bijvoorbeeld de ziekte van Lyme veroorzaken, maar je ook allergisch maken voor hondenbeten. De Aziatische variant verspreidt echter een ziekte die dodelijk is bij tot dertig procent van de slachtoffers, geen gewoon vervelend probleem dus.

Momenteel hebben de teken nog geen menselijke slachtoffers gemaakt, maar het dier is wel in staat om veestapels aan een alarmerend tempo te elimineren. De teken opereren namelijk in groep en zetten zich en masse op bijvoorbeeld koeien. Ze zuigen het bloed dan zo snel uit het dier, dat het sterft omdat het doodbloedt.

Ter grootte van een boon

Nochtans zijn de teken ontzettend klein, nauwelijks te zien met het blote oog als ze nog niet gegeten hebben. Ze worden ongeveer even groot als een zwarte boon of pindanoot eens ze bloed uit een dier gezogen hebben. Wat extra afschrikwekkend is, is dat de beestjes zichzelf ook aan een toptempo voortplanten. Ze hebben daarvoor zelfs geen partner van het andere geslacht nodig.

Het eerste slachtoffer in de Verenigde Staten was een schaap in New Jersey. De eigenaar van het schaap was, toen ze de zaak kwam aangeven, ook bedekt in duizenden van de beesten, zonder gebeten worden. (Gebeten door een teek? Zo haal je ze veilig weg!)

Virussen en ziekten

Als de teken ook echt Amerikaanse slachtoffers gaan maken, hebben die kans op één van de volgende exotische ziekten. Rickettsia Japonica, de bacterie die de zogenaamde gevlekte koorts veroorzaakt. Ook SFTS, severe fever with thrombocytopenia syndrome kan een probleem vormen. Bij die laatste, die dus een zeer hoge dodentol kende, krijgt het slachtoffer koorts, moet het overgeven en treden er bloedingen en orgaanfalen op. Sinds de ziekte erkend werd in 2009, vallen er steeds minder slachtoffers.

Of de teek ook naar Europa komt, is niet helemaal duidelijk. De meeste dieren die van de VS of China naar Europa komen, moet in quarantaine, maar een besmetting is nooit uit te sluiten. (Lees hier waarom de droge zomer ook voor minder teken zorgt.) Momenteel roept de Amerikaanse Volksgezondheid op om de 'vampierteek' zo snel mogelijk te melden als ze gespot wordt.

Lees meer