Oud, goud gitaarlawaai: dit was Alcatraz dag 1

Alcatraz, het tweede grootste metalfestival van het land, is aan de gang. Ook dit jaar gaat het luidruchtige gebeuren in Kortrijk drie dagen door en we kregen gisteren al bezoek van kleppers, zoals. Dit was Alcatraz dag 1.

1. Status Quo

De headliner van de eerste festivaldag was Status Quo. De rockveteranen zorgden met hun meezingers en smakelijk vintage gitaargeluid voor keiveel ambiance, waardoor we de talrijke regendruppels bijna vergaten. Medeboegbeeld van de band, Rick Parfitt, is pas overleden, maar dat beletten Francis Rossi en zijn kornuiten niet op er een ferme lap op te geven. Eerlijk is eerlijk: de band klonk frisser dan ooit en als we onze ogen sloten, was het niet zo moeilijk om ons in te beelden dat er een bende twintigers heen en weer stond te springen op het podium. Status Quo moest het vooral hebben van hun oude hits, zoals Caroline, Down Down, Don't Waste My Time en Whatever You Want. Afsluiten deed de band met de Chuck Berry-cover Bye Bye Johnny.

2. Brides of Lucifer

Brides of Lucifer mogen we ondertussen zonder schroom Belgische trots noemen. Het concept? Niet zomaar een metalband, maar een heus ensemble bestaande uit dertien koorleden (van onder andere Scala), Zornik-frontman Koen Buyse en enkele prominente, Belgische metalmuzikanten. Brides brengt een eerbetoon aan de metalscène en covert de klassiekers der klassiekers. Op Alcatraz kregen we zelfs exclusief covers te horen en wij klagen absoluut niet. De meerstemmigheid, de obscure, extravagante outfits van de dames, de spectaculaire lichtshow en het imposante decor maakten van dit optreden een waar totaalspektakel waar onze mond van openviel. Het was absoluut geen derderangs coverbandje dat we aan het werk zagen. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zat ook de band nog eens superstrak. Hoogtepunten waren Duality van Slipknot, Walk van Pantera, Painkiller van Judas Priest, O Father O Satan O Sun! van Behemoth en Chop Suey! van System of a Down.

3. Dee Snider

In 2016 gaf de We’re Not Gonna Take It-band Twisted Sister hun allerlaatste concert op Europese bodem op Alcatraz tijdens de ‘Forty and Fuck It’ afscheidstournee. Sinds vorig jaar is zanger Dee Snider echter terug met een succesvol soloproject. Met zijn derde soloalbum ‘We Are The Ones’ onder de arm besteeg hij het podium van Alcatraz met klasse. Dit is haast een thuismatch. De charismatische bompa van de glamrock was duidelijk in zijn nopjes en kwam duidelijk om zich te amuseren. Dee Snider is absoluut nog in topvorm en moet qua vokalen niet onderdoen voor menig metalzanger, die half zo oud is als hij. Maar het moet gezegd worden: zijn piek, die is voorbij. Bijna de helft van de setlist bestond uit Twisted Sister-covers (I Wanna Rock, Burn in Hell, We're Not Gonna Take It en You Can't Stop Rock 'n' Roll) en het waren vooral die rockanthems die het publiek deden juichen, brullen en dansen. Afsluiten deed Snider met zijn song For the Love of Metal en wij waren lichtjes ontroerd.

4. Suicidal Angels

Ja hoor, er staat ook jong volk op de planken van Alcatraz. De jonge Grieken spelen vettige, razendsnelle old school thrash metal in de stijl van oude Sepultura en dat werd op Alcatraz met gulzige teugen gesmaakt. Er werd dan ook opvallend meer geheadbangd en gemoshet dan tijdens andere concerten op de eerste festivaldag. Hoogtepunten: Apokathilosis, Capital of War, Bleeding Holocaust en Seed of Evil.

Venom is één van dé bands die het metalgenre in de jaren 80 in de extremere richting duwde. De band had (voor die tijd) een ultragoor geluid en platen zoals 'Welcome To Hell' en 'Black Metal' zijn tegenwoordig berucht om hun slecht geproduceerd geluid, rotte gitaren, hels gekweel en satanische teksten. Na verloop van tijd boterde het echter niet meer tussen frontman "Cronos" enerzijds en gitarist "Mantas" en drummer "Abaddon" anderzijds. Die laatste twee richtten Venom Inc. op en sindsdien zijn er twee Venoms in metalland. En dat Venom Inc. beslist niet moet onderdoen voor de band van “Cronos” werd op Alcatraz nog maar eens bewezen. De drums waren razendsnel, gitaren van “Mantas” klonken smeriger dan ooit en zijn solo’s waren om je vingers van af te likken, en frontman "Demolition Man" kweelde zijn longen er haast uit. Een memorabel concert! Hoogtepunten: Black Metal, Witching Hour, Welcome to Hell, Sons of Satan en Don't Burn the Witch.

Lees meer