Google houdt je locatiegegevens bij zélfs wanneer je deze functie uitschakelt

Onderzoekers aan de Princeton Universiteit hebben in samenwerking met het persagentschap AP ontdekt dat Google constant je locatiegegevens verzamelt. Zelfs wanneer je deze functie hebt uitgeschakeld, houdt Google bij waar je bent. 

Apps zoals Google Maps maken gebruik van je locatiegegevens om je beter van dienst te zijn wanneer je ergens de weg probeert te vinden. Maar Google gebruikt deze app en ook heel wat andere om je locatiegegevens continu op te slaan, zelfs wanneer je daar niet expliciet toestemming voor hebt gegeven.

Locatiegeschiedenis

Google Maps geeft je de optie om je locatiegeschiedenis uit te schakelen. Hierdoor zou je denken dat Google je locatiegegevens niet meer bijhoudt, maar niets is minder waar. Zelfs wanneer je aangeeft dat je niet wil dat Google deze gegevens opslaat, houdt de app constant bij waar je bent.

Het maakt overigens geen verschil of je smartphone draait op Android of iOS, Google houdt je data bij. Op de website van Google staat nochtans het volgende te lezen. "U kunt Locatiegeschiedenis op elk gewenst moment uitschakelen. Als de Locatiegeschiedenis is uitgeschakeld, worden de plaatsen waar u naartoe gaat, niet meer opgeslagen. Wanneer u deze functie uitschakelt, wordt deze uitgeschakeld op alle apparaten die aan het betreffende Google-account zijn gekoppeld." Dit klopt dus niet, want Google blijft je gegevens bewaren.

Hoe is dit mogelijk?

Om je gegevens te blijven bewaren, maakt Google gebruik van wat 'Web- en App-activiteit' wordt genoemd. Deze functie is standaard ingeschakeld en kan zo je gegevens gebruiken. Via deze functie kan Google je betere gepersonaliseerde info geven over dingen zoals bijvoorbeeld het weer of files op de route naar huis.

Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar het is vooral het feit dat Google dit niet duidelijk aangeeft dat veel gebruikers dwarszit. Als je aangeeft dat Google je locatiegegevens niet mag opslaan, zou je er vanuit moeten kunnen gaan dat Google dit op geen enkele manier doet. En dat doet het nu dus wel.

Hoe kan je dit stoppen?

Je kan tegengaan dat Google deze gegevens opslaat. Dit doe je door de Web- en App-activiteit uit te schakelen. Deze is dus zoals eerder gezegd automatisch ingeschakeld en blijft zo je locatiegegevens bijhouden ook al heb je andere apps niet de toestemming daarvoor gegeven. Door Locatiegeschiedenis uit te zetten, maakt Google simpelweg geen tijdlijn meer van je locatie. Maar dat weerhoudt het er dus niet van om deze gegevens op te slaan.

Maar door Web- en App-activiteit uit te schakelen, houdt Google dus niets meer bij en ben je dus ook de handige extra's zoals informatie over het weer kwijt.

Lees meer