Het zal nog tot 2022 warmer zijn dan normaal

We maken de warmste zomer in jaren mee, maar het zal waarschijnlijk niet te laatste zijn. Klimatologen voorspellen namelijk dat we nog tot 2022 te maken zullen hebben met een warmer klimaat. Dit zou te maken hebben met de historische klimaatschommelingen.

Het was puffen en zweten tijdens de hittegolf van de afgelopen maand, maar dit weer zou weleens het nieuwe normaal kunnen worden. Klimaatonderzoekers Florian Sévellec en Sybren Drijfhout onderzochten namelijk aan de hand van een nieuwe methode de oorzaak van de hitte van de afgelopen maand. En ze kwamen tot de ontdekking dat deze temperaturen geen alleenstaand geval zijn.

Historische weerkaargegeven

Door te kijken naar de gemiddelde wereldtemperatuur van de afgelopen 140 jaar konden de onderzoekers verschillende patronen blootleggen. Drijfhout verklaarde zijn methode in het Nederlandse NOS Radio 1 Journaal. "We kijken wat voor weer het vandaag is, en ook wat het gisteren en eergisteren was. Zo kan je reeksen maken en die vergelijken met historische weergegevens."

Sévellec en Drijfhout namen dit principe, maar breidden het uit. Zo keken ze naar de gemiddelde wereldtemperatuur per jaar, om zo een model te ontwerpen waarmee ze de temperaturen voor de komende jaren kunnen inschatten. Zo past de zogenaamde 'global warming hiatus' van 1998 tot 2012 perfect in hun voorspellingen. Gedurende deze periode remde de opwarming van de aarde aanzienlijk af.

Nog tot 2022 warmer dan normaal

Uit deze resultaten konden de twee ook vaststellen dat het nog de komende vier jaar warmer zal zijn dan normaal. "De komende warme tijd wordt in verband gebracht met een toegenomen kans op extreme temperaturen", lichtten ze hun resultaten toe. "Hierdoor zal de opwarming van de aarde tijdelijk versterkt worden." Lees hier waarom we de zomer van 2018 later een koele zomer zullen noemen.

Deze temperaturen zijn het gevolg van de 'global warming hiatus'. Tijdens deze periode ging veel van de extra warmte naar de oceanen, waardoor het aan land niet warmer werd. Vanaf nu, en dus ook de komende vier jaar, zullen de oceanen deze warmte terug afgeven en zal het bijgevolg aan land warmer worden.

Zijn jullie klaar voor nog drie hete zomers?

Lees meer