K1D vlamt op Pukkelpop: "Peter Pan is ook nooit opgegroeid"

't Is dag van de hiphop op Pukkelpop vandaag en daar kan natuurlijk geen Belg op mankeren. K1D, tot voor kort vooral bekend als MC en sidekick van Woodie Smalls, mocht de Dance Hall in op het vroegste moment openen en daar kwam een pak volk naar kijken. Met twee EP's op z'n conto is de K1D volwassen genoeg voor een eigen show, getuige daarvan de moshpit. 

Ooit al Siri een show laten introduceren? Wij wel en daarmee wisten we meteen dat K1D over een goed gevoel voor humor beschikt. Ready to party? In de Dance Hall stond het niet geweldig vol op dit voor Pukkelpop ontiegelijk vroege uur, maar vooraan stond er toch wat volk met merch van K1D's eerste worp 'High Hopes'.

"You're lying"

K1D is één brok energie: de Sint-Niklazenaar heeft z'n tijd op de kleine podia duidelijk gedaan en weet perfect hoe hij z'n publiek moet opwarmen. Na Stoned komt Magic, "D'yall know this thing called High Hopes", vraagt K1D, want da's de plaat waar die single uit komt. Terwijl het publiek juicht, twijfelt hij. "You're lying, but I'ma play it anyway." Vooraan worden ze helemaal zot, achteraan blijkt de zaal intussen voor driekwart gevuld.

Van daar gaat het naar Tokyo Drift, de samenwerking met Woodie Smalls die K1D mee op de kaart hielp te zetten. Maar eerlijk: dan blijkt meteen ook dat K1D z'n maat niet meer nodig heeft om een feestje te organiseren. Pikachu Floww, Netflixxx en Rose passeren nog. Na een extra woordje van Siri kunnen we door naar Airplane Mode. Bij VISA kreeg K1D de badge of honor die elke hiphopgroep op Pukkelpop wil verdienen: een spontane moshpit. K1D mag op het publiek leunen en gaat als enige legitieme crowdsurfer op Pukkelpop wég van het podium, in het publiek. Een omarming.

"Ik wil geen saaie hiphopshow brengen"

Dat hij tevreden is, dat zie je na het optreden direct aan het gezicht van Badara Niasse (u dacht toch niet dat K1D een echte naam was, toch?). "Er zaten wel een paar foutjes tussen, maar dat heeft het publiek niet gemerkt", zegt hij met een brede grijns. Een beetje onder de indruk zijn, mag wel. "De energie zat supergoed, het was geweldig." Gelijk heeft ie, trots mag hij ook zijn: openen is nooit gemakkelijk maar de circlepit/crowdsurf heeft ook hem overtuigd dat ze in Kiewit blij waren om hem te zien.

Het is niet alléén K1D natuurlijk: sinds een jaar of twee is de Belgische hiphop aan een volwassenwording bezig die we al even nodig hadden. Nederlandstalige rap, dat kennen we, maar nu is ook de Brusselse en Antwerpse scène een naam en een gezicht aan het krijgen. K1D hoort daarbij en nu dus niet meer als featuring van Woodie Smalls, maar helemaal solo, en hij heeft er zin in.

"Ik heb altijd al m'n eigen show willen doen: m'n eigen muziek, de eigen achtergrond, eigen licht. Ik vond het superleuk om te doen." Nochtans heeft K1D substantieel minder toeters en bellen bij dan een Pharrel de dag ervoor. Uitgedacht, ja, uitgebreid, nee. "Iedereen doet dezelfde routine: left-right, moshpit. Ik dacht, ik laat dat door Siri zeggen." Maar da's niet hoe je een show van K1D ontdekt. "Het is een kwestie van energie. En je moet je publiek aankijken, connectie maken. Ik wil contact hebben met de fans, ik kom naar beneden, ik haal er een paar uit voor op het podium." Iets waar Pharrell gisteren (mét alle trucjes) nog iets van had kunnen leren.

Pokémon en het kind in de K1D

Eén blik op de titels van K1D's laatste EP, 'Peter Pan Syndrome' en iedereen stelt dezelfde vraag: waar komen die Pokémon-referenties vandaan? "Ha ja, speel ik graag", zegt Niasse. "Ik ben wel een beetje een gamer, grote Pokémon-fan, maar de laatste jaren game ik niet zoveel meer. Als ik iets doe, ga ik er namelijk helemaal in op en dan ben ik verder niet productief." Geen wonder dus, dat K1D net de laatste paar jaar hoge toppen scheert.

Maar 'Peter Pan Syndrome' is verder ook een plaat die honderd procent bij Niasse past. "Da's ook duidelijk van op de cd, ik speel graag, ik maak graag wat grappen. Peter Pan is nooit helemaal opgegroeid en ik ook niet." Tja, oud kan je K1D bezwaarlijk noemen, met z'n volle vijfentwintig jaar. Dat was ook te merken aan de energie in de Dance Hall. Daar werd gebouncet, met water gesmeten en gecrowdsurft dat het een lieve lust was.

Laundry Day

Wat doe je als de sky gewoon the limit is? "Ik ga straks naar Kendrick", lacht K1D. "Nadien ga ik naar Laundry Day en vooral héél veel muziek maken." Met een die stem en die raps kan de Sint-Niklazenaar zoveel variatie aan dat het geen naam heeft. Of wel: de naam is K1D en z'n muziek is wél all grown up.

Lees meer