Avocado's zijn nu zo duur dat georganiseerde bendes ze proberen stelen

Avocado's, het groene goud, zijn nu zodanig in prijs gestegen dat de avocado-boomgaarden in Nieuw-Zeeland steeds meer overvallers over de vloer krijgen. De politie kon al één overvaller te pakken krijgen, maar het aantal diefstallen blijft stijgen.

Avocado's zijn natuurlijk superlekker én gezond, je wil ze dan ook op je toast en als dip. Maar aangezien het ook iedereen z'n favoriete powerfood is, zijn de prijzen van avocado's door het dak aan het gaan. Dat wil zeggen dat ook zij die minder goede bedoelingen hebben, hun oog al hebben laten vallen op het groene goud dat avocado's zijn (Te snel rijp? Zo zorg je dat je avocado niet te snel bruin wordt).

Klopjacht op avocadodief

De Nieuw-Zeelandse politie moest daarom in juli een klopjacht organiseren op een avocadodief die het op een plantage op het noordelijke eiland had gemunt. De man werd opgepakt en kreeg drie jaar cel. Maar hij was blijkbaar niet de enige met dat clevere idee. Op drie maanden tijd werden er al negen boomgaarden overvallen.

De prijs van een avocado is dan ook flink gestegen. In 2012 vond je nog een avocado voor anderhalve Nieuw-Zeelandse dollar, nauwelijks een euro. Lachwekkend, tegenwoordig is de prijs bijna verdriedubbeld, en dan moeten de avocado's nog vervoerd worden ook, natuurlijk.

Bendes

Omdat avocado's een absolute must zijn in elke eettent van Nieuw-Zeeland tot Brussel naar Canada, is er dus wat schaarste (snap je niks van avocado's? Hier zijn 17 dingen die alleen jij zal begrijpen.). Dat wil niet zeggen dat we in België plots zonder avocado's zullen vallen, maar dat de vruchten prijzig zijn, moet je ons niet vertellen (vertel het aan onze lege portefeuille. Hier zijn trouwens een paar tips om je avocado in 1-2-3 rijp te laten worden.)

Het is dus niet helemaal onlogisch dat er avocado's worden gestolen: het is big business, zeker in Nieuw-Zeeland. Maar er staan ook celstraffen tot tien jaar op diefstal en de recente vlaag van inbraken wijst erop dat er toch wat organisatie aan te pas komt. Het zijn dus echt bendes die achter de avocado's zitten: nog even en ze zitten in Nieuw-Zeeland met een bende-oorlog om het groene goud.

Lees meer