Ex-presidentskandidaat John McCain stopt behandeling tegen kanker en ligt vermoedelijk op sterven

De voormalige presidentskandidaat en senator John McCain heeft de behandeling voor zijn hersentumor stop laten zetten. De 81-jarige Amerikaanse politicus is naar huis teruggekeerd, waar zijn familie volgens The New York Times verzameld heeft. Het lijkt erop dat McCain aan zijn laatste dagen bezig is.

John McCain werd al meer dan een jaar behandeld, nadat hij vorige zomer te horen kreeg dat hij een agressieve hersentumor heeft. Volgens een statement van de familie heeft hij de verwachtingen van de dokters al overtroffen, maar de ziekte en zijn leeftijd eisen hun tol. "Met zijn gekende wilskracht heeft hij besloten om de medische behandeling stop te zetten", klinkt het. Zijn dochter laat via Twitter weten dat ze heel dankbaar is voor de steun die haar familie gekregen heeft.

Trump-hater

Het voorbije jaar heeft McCain politiek echter niet stilgezeten. Hij is een felle tegenstander van Donald Trump en gaf de president dan ook regelmatig een veeg uit de pan. Onlangs nog, toen Trump zijn Russische collega Vladimir Putin ontmoette, hield McCain geen blad voor zijn mond. In 2008 probeerde McCain zelf president te worden, en hij kreeg ook de nominatie van de Republikeinse partij. Maar hij moest uiteindelijk het Witte Huis aan Barack Obama laten.

McCain heeft zijn pluimen bij het Amerikaanse publiek al verdiend tijdens zijn periode bij de marine. Zo was hij vijf jaar krijgsgevangene in Vietnam. In de Verenigde Staten werd hij al snel een sterke politieke figuur die jarenlang in de senaat zetelde.

Na het verdict van ziekte heeft McCain besloten om tot aan zijn dood senator te blijven. Nadien moet gouverneur Doug Ducey van Arizona zijn opvolger aanduiden. Dat zou wel eens een kwestie van dagen kunnen zijn, want zonder de behandeling kan het snel gaan.

Lees meer