Triestig: honderden dode zeeschildpadden aan Mexicaanse kust en de reden ligt bij de mens

Voor de Mexicaanse kust hebben vissers zo'n 300 dode zeeschildpadden gevonden. Het ging om bedreigde dwergschildpadden die in visnetten verstrikt waren. Ze zijn wellicht gestikt. Niet veel later vonden de vissers nog eens 100 dode schildpadden.

Het voorval vond plaats bij de kust van Barra de Colotepec, in het zuiden van de Mexicaanse staat Oaxaca. Op de beelden zijn zeeschildpadden te zien die naast elkaar in het water liggen. Ze zijn dus mogelijks aan elkaar gebonden met een visnet. Veel schildpadden waren al in staat van ontbinding toen ze aangetroffen werden door de vissers. Dat meldt Mexico Daily News.

De Mexicaanse autoriteiten melden dat de bewuste warana-dwergschildpadden met uitsterven bedreigd worden. Tussen mei en september komen de dieren wel vaker voor de kust van Mexico om daar hun eieren te leggen.

Doodsoorzaak onbekend

In Mexico komen de meeste zeeschildpaddensoorten voor en wie de dieren doodt, riskeert vervolgd te worden. Of de schildpadden inderdaad zijn gestikt door de visnetten zal nog onderzocht worden. Het zou ook gelegen kunnen hebben aan de vishaken of aan schadelijke algen.

Recent hebben de Mexicaanse autoriteiten nog bekendgemaakt dat ze een onderzoek opgestart hebben naar de dood van 113 bedreigde zeeschildpadden. Die werden tussen 24 juli en 13 augustus gevonden in Puerto Arista, ten oosten van Oaxaca.