Deze week nieuw op Netflix: nieuwe seizoenen van 'Ozark' en van 'The Affair' en een pak nieuw komisch talent

We zijn enthousiast deze week, want in de eindsprint van de zomervakantie heeft Netflix nog nieuwe seizoenen toegevoegd van series naar wiens vervolg we al een tijdje uitkeken. Het tweede seizoen van 'Ozark' - de verrassingshit van vorige zomer - is gearriveerd en ook het derde seizoen van de uitstekende dramareeks 'The Affair' is toegevoegd.

Series

Het was de verrassingshit van vorige zomer, maar nu is Jason Bateman terug voor de herneming van de rol van zijn leven in 'Ozark'. Bateman speelt Martin Byrde, een financieel adviseur die aan het begin van het eerste seizoen van 'Ozark' zijn vel wist te redden door aan drugbaas Del Rio te beloven dat hij voor hem 500 miljoen dollar kan witwassen in een periode van vijf jaar.

 

In het tweede seizoen gaat er meer aandacht gaan naar Ruth Langmore (Julia Garner), een tienermeisje wiens vader in de gevangenis zit. Langmore is het krullenkopje dat we leren kennen hebben in 'The Americans' die in het eerste seizoen van Marty al de leiding kreeg over en stripclub. Hun samenwerking wordt hechter, ze worden zakenpartners.

'Ozark' is nog steeds het kindje van Jason Bateman, hij heeft de serie mee helpen ontwikkelen tot wat ze is. Net als voor het eerste seizoen speelt hij niet alleen de hoofdrol, maar regisseerde hij ook enkele afleveringen (vier in het eerste seizoen, twee dit seizoen) en koos hij in de opstart zelf de production designer, de cinematographer en de kostuumontwerper uit.

'Ozark' was voor ons een reeks waar we niet speciaal met hoge verwachtingen naar uitkeken, maar waar we door de buzz die eromheen hing toch aan begonnen zijn waarna de reeks uitgroeide tot de verrassing van het seriejaar 2017. Door een verrassend sterk eerste seizoen beginnen we nu aan het tweede met verwachtingen. En we zijn redelijk zeker dat we niet teleurgesteld zullen achterblijven.

Ook van 'The Affair' is (eindelijk) een nieuw seizoen toegevoegd, het derde. Onlangs is bekend gemaakt dat het vijfde seizoen van de reeks het laatste zou worden, het vierde is deze zomer uitgezonden en nu kunnen wij dus beginnen aan het derde dat zijn start al kende in 2016 en nog een stukje verder liep in 2017.

In 'The Affair' volgen we Noah Solloway (Dominic West) en Alison Bailey (Ruth Wilson) en de emotionele impact van hun buitenhuwelijkse relatie. De twee ontmoeten elkaar in het stranddorpje Montauk op Long Island. Hij is een leerkracht die na het schrijven van een debuutroman moeite heeft een vervolg rond te krijgen. Noah is getrouwd en vader van vier kinderen. Alison is een jonge serveerster die haar leven en haar huwelijk terug op de sporen probeert te krijgen nadat haar kind overleed.

 

Het unieke aan 'The Affair' is dat elke aflevering in verschillende delen is verdeeld waarin we dezelfde gebeurtenissen zien vanuit de beleving van verschillende personages. Dan zien we hoe anders dingen kunnen overkomen of geïnterpreteerd kunnen worden. Naarmate de seizoenen vorderen wordt het vertelperspectief uitgebreid van enkel Noah en Alison naar die van Noah en Alison én hun echtgenoten.

Het vertelperspectief breidde zich uit naar dat van Helen Solloway (Maura Tierney) en van Cole Lockhart (Joshua Jackson). In november 2016 volgde het derde seizoen van de serie. Ook in het derde seizoen werd het vertelperspectief uitgebreid, met dat van Juliette le Gall, een collega van Noah die zich tot hem aangetrokken voelt.

Door de uitstekende acteerprestaties won deze ingetogen reeks al regelmatig prijzen voor hun acteurs, onder andere op de Golden Globes. Maura Tierney, die Helen speelt, werd ook al eens genomineerd voor een Emmy. 'The Affair' blijft een underdog, maar wel eentje die aan het hart gedrukt wordt door veel serieliefhebbers.

Tot slot nog nieuw in de afdeling 'series' is 'La Catedral del Mar', waarin het 14e-eeuwse Barcelona de hoofdrol speelt. Barcelona is een welvarende en belangrijke stad en dus moet er een kathedraal komen; de Santa Maria de la Mar. In 'La Catedral del Mar' volgen we diens bouwgeschiedenis die om vele politieke en sociale redenen een lang proces is geweest waarvan vooral de arme bevolking het slachtoffer is geweest.

De achtdelige reeks verhuist van de Spaanse zender Artena 3, waar de reeks voor het eerst werd uitgezonden en de kijkcijfers uitstekend waren, naar Netflix. De serie bleek complex en duur om te maken. De schrijver Ildefonse Falcones die de roman "De kathedraal van de zee' bij elkaar heeft gepend heeft overigens nog een vervolg geschreven, wat een tweede seizoen tot de mogelijkheden doet behoren.

Veel serienieuws dus, maar er zijn ook wekelijkse vaste getrouwen. Het vierde seizoen van 'Better Call Saul' is alweer aan zijn vierde aflevering toe, het derde en laatste seizoen van 'Shooter' nadert bijna zijn einde en is deze week alweer toe aan episode 11.

Comedy en Spelshows

Voor wie van comedy houdt is er een tweede reeks van 'The Comedy-Lineup' toegevoegd. In deze reeks wordt er plaats gemaakt voor een diverse groep beginnende komieken die een kwartier lang het beste van zichzelf mogen geven. Acht nieuwe komieken die hopen door te breken staan nu te wachten op de liefhebbers van comedy. Op zoek naar de volgende Louis C.K. of Russel Brand.

Tot slot is er ook nog een derde seizoen toegevoegd van de vreemde spelshow 'Ultimate Beastmaster'. In de vorige twee seizoenen moest in 'Ultimate Beastmaster' een zware hindernisbaan bedongen worden. Zes landen hadden in negen afleveringen telkens twee kandidaten waarna de winnaars streden om de titel van Ultimate Beastmaster in de grote finale.

De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië zijn er na seizoen 2 ook in seizoen 3 bij. Brazilië, Zuid-Korea, Mexico en Duitsland keren terug nadat ze in het debuutseizoen al mochten deelnemen. Groot-Brittannië en Australië zijn de nieuwe landen.Het unieke aan deze reeks is dus de wereldwijde verspreiding van de kandidaten, een troef die Netflix kan uitspelen omdat ze zo'n wereldspeler zijn.

Ieder land heeft in het derde seizoen maar één deelnemer per aflevering. Het parcours dat zal moeten worden afgelegd zal wijzigen en ook per aflevering veranderen van vorm en van volgorde. Er zullen ook maar acht voorrondes zijn in plaats van negen, gevolgd door de grote finale.

Serieliefhebber, maar 'The Affair' en 'Ozark' al gezien ondertusen? Kijk dan hier eens tussen de 50 beste reeksen die op Netflix te vinden zijn! Elke maand krijgt deze lijst een update.

Lees meer