Natuurlijk verziekt de campagne de sfeer in de coalitie: hoe kan het anders?

Met een aanval op elkaars goudhaantjes zetten de drie coalitiepartners N-VA, CD&V en Open Vld de campagne in. Hilde Crevits (CD&V) werd door een zwaar N-VA-offensief gedwongen haar beleid te verdedigen, eerder had Theo Francken (N-VA) plots de wind van voor gekregen van CD&V-burgemeesters over z'n asielbeleid. En Open Vld noemde coalitiepartner Bart De Wever "emotioneel onaangepast om burgemeester te zijn". Natuurlijk heeft dit effecten op de coalitie.

"Het zijn gemeenteraadsverkiezingen. Die hebben niets te maken met de andere niveau's. Geen invloed, geen effect. Wij werken gewoon verder."

Die mantra herhaalden de partijen van de meerderheid de afgelopen weken al tot vervelens toe. Alleen, het is natuurlijk totaal nonsens.

Afgelopen dagen sijpelde de kiescampagne pijnlijk door in het regeringswerk. Want plots werd migratie een heus gemeentelijk thema, op de kaart gezet door CD&V-kopstuk en de facto sterke man van Jabbeke, Hendrik Bogaert. Nu is identiteit en migratie niet meteen het onderwerp waarop je CD&V verwacht, zeker niet tegen Theo Francken (N-VA), de populaire staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Maar Bogaert zou Bogaert niet zijn als hij niet zou proberen om N-VA op eigen terrein te verslaan.

"We gaan niet langer wachten op de hekken van Weyts (N-VA), de extra politiepatrouilles van Jambon (N-VA) en de extra capaciteit in de gesloten centra van Francken (N-VA)", zei Bogaert. "We hebben besloten om het heft in eigen handen te nemen." Meteen volgde een golf van noodkreten, vooral van CD&V-burgemeesters, dat het probleem van de transmigranten allerminst deftig wordt aangepakt.

Bij N-VA werd het bepaald zuur onthaald. In een tweet stelde de invloedrijke woordvoerder van Jan Jambon, Olivier Van Raemdonck: "Nog zes weken tot 14 oktober".

De overcompensatie van De Backer en Open Vld

En ook Open Vld deelde meer dan een tik uit aan N-VA. Want als er één plek is waar de campagne afstraalt op de federale en Vlaamse coalitie, dan is het Antwerpen. Niet alleen is het daar waar N-VA-voorzitter Bart De Wever burgemeester is, maar het is ook in de grootste stad van Vlaanderen én de plek waar N-VA, CD&V en Open Vld samen besturen.

Alleen, met Kris Peeters als kopman heeft CD&V al veel langer duidelijk gemaakt niet met De Wever en N-VA getrouwd te zijn in Antwerpen. Peeters komt als kandidaat-burgemeester en laat duidelijk aanvoelen dat de verderzetting van een coalitie met N-VA allerminst evident is. Bovendien is de CD&V-afdeling in Antwerpen, zeker met de jongere garde, notoir anti-N-VA.

Vrijdagavond gaf ook Open Vld een duidelijk signaal, of eerder een oplawaai van jewelste aan de N-VA. "De Wever is sociaal onaangepast om burgemeester te zijn van Antwerpen", zo lanceerde staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) in Le Soir. Leuk, om over je coalitiepartner te zeggen. En des te straffer: in één adem gaf De Backer wel aan "verder te willen doen met de N-VA". Het bevestigt wat heel Antwerpen al aanvoelt: dat N-VA en Open Vld zich in een voorakkoord aan mekaar hebben vastgezet. Misschien wilde De Backer net daarom wat afstand nemen, en toch een 'prikje' uitdelen? Alleen overcompenseerde hij zodanig, dat de bazooka waarmee hij schoot behoorlijk wat schade laat. Want hoe leg je straks uit dat je opnieuw met een "sociaal onaangepaste" in zee gaat? Leuk voor de coalitie was het niet.

N-VA claimt post Onderwijs in volgende legislatuur

Veel harder nog was de aanval van N-VA op Hilde Crevits. Want van overdreven hyperbolen was geen sprake. Neen, de N-VA, met De Wever op kop, reed frontaal in op het palmares van Crevits. De CD&V-minister van Onderwijs geldt als het goudhaantje van de christendemocraten. 1 september is traditioneel het moment waarop een minister van Onderwijs haar moment in de schijnwerper krijgt.

Alleen, De Wever was er als de kippen bij om na een scherpe uithaal van onderwijsspecialsten Dirk Van Damme en professor Wouter Duyck over het niveau van het onderwijs, in de aanval te gaan. In een tweet claimde hij niets minder dan de post van Onderwijs in de volgende Vlaamse regering: "Na lectuur over de achteruitgang van het Vlaams onderwijsniveau staat voor mij vast: we moeten de onderwijslijn van N-VA in een volgende legislatuur sterker doordrukken."

Meteen moest CD&V de zeilen bijzetten en in de verdediging gaan. In een debat op zondagmorgen gingen onderwijsspecialisten Kathleen Helsen (CD&V) en Koen Daniëls (N-VA) opnieuw in de clinch. Dat N-VA vijf jaar mee in de coalitie met Crevits zat, leek compleet vergeten. Bij CD&V keek men met lede ogen toe. Crevits antwoordde zelf in een felle tweet, die weinig aan de verbeelding over liet.

Het worden nog zes lange weken, voor de coalities van Charles Michel (MR) en Geert Bourgeois (N-VA).

Lees meer