De Wever wijst één politicus expliciet met de vinger in z'n war on drugs in Antwerpen: Kris Peeters

Bart De Wever (N-VA) gooit in de kiescampagne in Antwerpen een bommetje over drugs. "De drugswereld staat op de rand van het kopen van politieke invloed. Ik steek mijn hand voor bepaalde politici niet in het vuur", zegt hij. Hij wil geen namen noemen. Maar één man noemt hij wel: vicepremier Kris Peeters (CD&V), die bij een veroordeelde wapen- mensen- en drugshandelaar langsging. 

De Wever gaat fors in het offensief. Niet alleen eist hij voor N-VA in de volgende regering de portefeuille van Onderwijs op, en geeft hij de huidige minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) weer een tik. Hij haalt ook uit naar niemand minder dan Kris Peeters (CD&V) in de war on drugs in Antwerpen.

De Wever waarschuwt ervoor dat het drugsgeld infiltreert in de Antwerpse politiek. Dat zegt hij in de Volkskrant. Naar eigen zeggen kent hij raadsleden voor wie hij zijn hand niet in het vuur kan steken. "Ik probeer mensen duidelijk te maken dat ze op den duur in een stad gaan wakker worden waar de achterkanten de voorkant in de schaduw plaatsen. Ik durf te zeggen: in Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is."

Hij trekt ook de parallel met Nederland. "Daar is 1 op de 6 raadsleden een klik verwijderd van de georganiseerde misdaad, ik ga er mij niet over uitspreken of dat in Antwerpen ook het geval is, maar eigenlijk leidt dit geen twijfel als je ziet hoeveel geld er is", zo zegt Bart De Wever op Radio 1.

"Een vicepremier op de Turnhoutse baan"

Hij weigert daarbij wel namen te noemen. Wel opvallend: één naam kwam er toch, die van Kris Peeters (CD&V), z'n uitdager bij de gemeenteraadsverkiezingen.

“Ik heb hier een vicepremier gehad, die op de Turnhoutse baan is gaan wandelen. Die is daar in een winkel binnen gegaan van iemand die is veroordeeld voor wapenhandel, mensenhandel en drugshandel. En die presteert het daar om te zeggen: “Het is hier toch helemaal niet slecht, het valt hier veel beter mee dan Bart De Wever beweert. Je kan hier zelfs betere vis kopen dan op het Zuid."

“Ik stigmatiseer de Turnhoutse baan niet. Ik zeg alleen dat de achterkant van de stad daar ondertussen zo groot is geworden dat het de voorkant in de schaduw stelt."

De Wever heeft "kaften vol informatie" om de war on drugs te kunnen winnen. "Daarmee kunnen we optreden tegen tal van witwaswinkels in mijn stad, zoals een 40-tal telefoonwinkels die zich vlak bij elkaar bevinden, bepaalde crèches, viswinkels, ... alleen moet je het natuurlijk wel willen zien."

Lees meer