Extreem rechts in Duitsland: jeugdafdelingen populistische partij AfD nu onder toezicht van veiligheidsdiensten

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Boris Pistorius, heeft de jongerenafdelingen van de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) onder toezicht geplaatst van de regionale veiligheidsdiensten van de deelstaten Nedersaksen en Bremen.

Volgens Pistorius is dat nodig omdat de banden tussen deze afdelingen en extreemrechtse groeperingen sterker worden. Pistorius zei “onmiskenbare aanwijzingen te hebben van structurele verbanden met georganiseerde rechts-extremisten.”

Zaterdag zijn er bij een betoging in de Duitse plaats Chemnitz 18 gewonden gevallen. Naar schatting protesteerden zo’n 8.000 felle tegenstanders van migranten en migratie. Onder de betogers waren, naast AfD-supporters en leden van de anti-islambeweging Pegida, veel rechtsextremisten.

In Chemnitz is de afgelopen week overigens een aantal keer gedemonstreerd door neonazi's, rechts-populistische groeperingen en andere tegenstanders van het Duitse vluchtelingenbeleid.

De aanleiding was de dood van een Duitser, die waarschijnlijk door een migrant is doodgestoken. Twee verdachten, een Syriër en een Irakees, zitten daarvoor vast.

Concert

Tienduizenden activisten en muziekliefhebbers hebben gisterenavond in Chemnitz een concert tegen racisme en vreemdelingenhaat bijgewoond. Onder het motto 'wij zijn met meer' traden bands op als Die Toten Hosen, Kraftklub en de rappers Marterie & Casper.

De autoriteiten schatten dat er zeker 65.000 bezoekers waren. Volgens de politie verliep het concert zonder incidenten. Tegendemonstraties waren verboden.

Lees meer