De zakken van vrouwenbroeken zijn minder diep dan die van mannen, da's nu officieel bewezen

Wat vrouwen overal ter wereld al vermoedden, is nu ook bewezen: dames moeten het doen met broeken waarvan de zakken minder diep zijn dan die van hun mannelijke tegenhangers. Precies waarom dat zo is, weten we niet. Misschien denken designers dat vrouwen sowieso een handtas hebben en dus geen functionele zakken nodig hebben?

Wie samenwoont met een man als vrouw, heeft het al lang gezien: de broekzakken van mannen zijn gewoon substantieel groter dan die van vrouwen. Een frustratie voor het deel van de vrouwelijke bevolking dat graag wat geld of een smartphone bij zich houdt. Nu is er ook data om dat vermoeden te boekstaven: een paar datajournalisten vergeleken 40 paar broeken voor mannen en vrouwen en ja hoor: de vrouwenbroeken hebben kleinere zakken.

Verrassend is dat niet: wat wel opvalt is hoe groot het verschil tussen de twee juist is. Bij twee 'identieke broeken' in mannen- en vrouwenversie kan het diepteverschil oplopen tot 48%. Dat is de conclusie van datajournalisten Jan Diehm en Amber Thomas van datablad The Pudding. Zij onderzochten daarvoor tachtig broeken. (Zoek je trouwens een jeans die 50 jaar meegaat? Check deze dan even.)

Minder diep, minder breed: gewoon niet handig dus

Dat lijkt geen keiharde wetenschap, maar de conclusies zijn behoorlijk gefundeerd. Diehm en Thomas bekeken twintig merken broeken en bestudeerden van elk merk twee broeken, een skinny en een gewone, elk in de vrouwen- en mannenvariant. Om het argument tegen te gaan dat mannenbroeken gewoon grotere zakken hebben omdat de maat groter is, werden alle broeken in een maatje 32 bekeken.

De conclusie is duidelijk: bij skinny jeans bedroeg het verschil in diepte bij de voorste zakken zo'n 30% en ze waren ook een centimeter minder breed. Voor de meeste vrouwen is het al lang duidelijk dat die voorste zakken behoorlijk nutteloos zijn, nu weten we ook hoe dat komt. Om je een idee te geven: de voorste zakken van vrouwen zijn gemiddeld negen centimeter minder diep dan die van mannen.

Herkenbare jeansmomenten? Dit zijn 17 dingen die je begrijpt als jij een echte jeansbroekendrager bent.

Normale broeken zijn erger

Voor wie dacht dat skinny jeans de boosdoener zijn: 'normale' broeken zijn eigenlijk nog erger: bijna tien centimeter minder diep en meer dan een centimeter minder diep. Wat wil dat in de praktijk zeggen? In skinny jeans kan slechts de helft van de vrouwen een iPhone X kwijt. De iPhone X past nochtans in elke skinny jeans voor mannen die Diehm en Thomas bekeken.

Maar niet iedereen loopt met een iPhone X rond: wie een Google Pixel heeft, zit nog veel dieper in de problemen. Slechts vijf procent van de voorste broekzakken bij vrouwen kunnen namelijk de Google Pixel volledig dragen. Bij mannen is dat nog 85%. Voor wie zich afvraagt waarom de voorste zakken als referentie worden genomen: achterzakken zijn dan wel groter, ze zijn een stuk minder veilig om een portefeuille of een smartphone in te bewaren.

Guess en GAP hebben de kleinste

Volgens de kledingindustrie schijnt dat ook helemaal niet nodig te zijn, da's duidelijk uit het onderzoek van de Diehm en Thomas. De grootste boosdoener is trouwens Guess (skinny jeans) en GAP (gewone), de grootste broekzakken worden dan weer geproduceerd door Abercrombie & Fitch.

In achterzakken is trouwens opvallend weinig verschil te vinden, maar dat zet de discrepantie bij de voorzakken dan weer extra in de verf. De kleinste broekvoorzak bij mannen is namelijk zo'n 20,9 centimeter diep. Vrouwen zuchten nu even collectief, want wat het onderzoek uitwees, ondervinden zij alle dagen: de grootste zak in vrouwenbroeken is slechts 1.27 centimeter groter.

Is dit onderzoek nuttig? We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij hebben graag wat wetenschap in de achterzak zitten voor wanneer mannen alweer vragen waarom vrouwen een handtas nodig hebben. Verder is het natuurlijk een warme oproep aan modemakers en fabrikanten: als dat kleine metalen knopje in je jeans een nut mag hebben (nee, serieus: dit is waar dat voor dient), kan de vrouwelijke achterzak dan ook alsjeblieft wat groter?

Lees meer