Dit is alles wat we al weten over de eerste aflevering van 'Expeditie Robinson'

De eerste aflevering van 'Expeditie Robinson' komt morgen op VIER en we kunnen ons opnieuw aan een aantal nagelbijtend spannende proeven verwachten. Trouwe kijkers zullen er ééntje alvast herkennen en die is ook meteen ontzettend belangrijk.

Tweeduizend mensen: zo veel schreven er zich in bij VIER voor het voorrecht om drie weken op een onbewoond eiland door te mogen brengen. Extra perks van deze ongewone vakantie: je krijgt er géén eten en drinken, je wordt per toeval ingedeeld met een groep mensen die je niet kent én die mogen je ook nog eens van het eiland stemmen. Om de zoveel tijd zijn er proeven. Welkom bij Expeditie Robinson 2018.

Teamcaptains

En op de eerste dag mogen de deelnemers zich al meteen aan één van de bekendste proeven op Expeditie Robinson verwachten: de evenwichtsproef. VIER loste al beelden van deze uitdaging, die al werd nagedaan op talloze scouts- en chirokampen: zo lang mogelijk doodstil op een lange balk staan. De twee laatste die blijven rechtstaan, mogen zich captains van Team Noord en Zuid noemen.

't Is ook niet het zwaarste stuk van de eerste aflevering van Expeditie Robinson: bij het aankomen in de kampen, ontdekken de teams dat er één belangrijk element in de overlevingskist ontbreekt. Hopelijk kan minstens één van hen vuur maken zonder vuurstick, want die hebben ze van Expeditie Robinson nu toevallig niet meegegeven. Uiteraard komt er ook een eilandraad aan, het wordt al snel tijd om in te schatten wie je nodig hebt en wie de competitie is.

Wat is Expeditie Robinson?

Expeditie Robinson is aan zijn revival toe: het programma werd oorspronkelijk in 2000 door VT4 en het Nederlandse NET5 uitgezonden: de teams waren dan ook gemengd Belgisch-Nederlands en er was ook een gemengd presentatieduo. De bekendste Vlaamse presentatrice was ongetwijfeld Roos Van Acker. In 2010 verhuisde het programma dan naar Kanaal 2 (en in Nederland naar RTL5), waar het na enkele jaren werd afgevoerd.

In Nederland bleef Expeditie Robinson kijkers trekken en dus ging het feestje daar ook door. Dat was SBS niet ontgaan en na het succes van andere opnieuw opgegraven shows (we kijken naar jou, De Mol) was de knoop snel doorgehakt. In maart 2018 kondigde VIER aan dat ze het programma een tweede adem zouden geven, op veertien dagen schreven zich 2.000 dapperen in. Dit jaar wordt Expeditie Robinson gepresenteerd door Bartel Van Riet.

Wie doet er dit jaar mee aan Expeditie Robinson?

Dat heb je goed gezien: dit jaar zal Expeditie Robinson enkel Vlaamse deelnemers hebben: zeventien om precies te zijn. De namen van deze nobele onbekenden kregen we wel al mee: Jonas, Nele, Fré, Thomas, Luc, Emilie, Angelo, Oona, Imke, Lisa, Gilles, Robbe, Chloe, Lesley, Annick, Arnaude en Anton strijden om de ultieme éér (en 25.000 euro.) Je kan hier op de website van VIER iets meer over hen te weten komen, ééntje onder hen ken je misschien wél al.

Wie er maar niet genoeg van kan krijgen, kan via de digibox ook nog afleveringen opnemen uit Nederland, want daar gaat ook wel degelijk op hetzelfde moment een nieuw seizoen van start. Veertien bekende en onbekende Nederlanders gaan daar de strijd aan met elkaar.

© VIER

Hoe win je Expeditie Robinson?

Het concept van de survivalreeks is vrij eenvoudig: twee teams proberen te overleven in de wildernis en moeten het ook in verschillende uitdagingen tegen elkaar opnemen. Terwijl ze dus ook op zoek moeten naar voedsel, water en onderdak, worden ze potentieel uitgedund. Want het team dat in de proeven verliest, moet ook op 'eilandraad': daar wordt één teamlid uitgesloten. De winnaar is de persoon die het langst op het eiland verblijft. Uiteraard worden de teams uiteindelijk wel samengevoegd, in je ééntje overleven is namelijk geen optie.

Maar die eliminatierondes voorzien ook een stevige dosis tactiek: je wil de persoon die vuur kan maken, natuurlijk niet uitsluiten, dat is slecht voor de groep. Tegelijk hou je er op die manier net de mensen in die jouw stevigste competitie zijn: de beste Robinson doet het waarschijnlijk goed in proeven én op het eiland, maar maakt dus ook kans op de eindoverwinning. En dan hebben we het nog niet over de Robinson-amulet gehad, die wordt uitgereikt aan de winnaars van proeven. Zij kunnen niet geëlimineerd worden, zelfs als ze in het verliezende team zitten. Spannend!

Waar kan ik me inschrijven voor Expeditie Robinson?

Uiteraard hangt een tweede reeks van Expeditie Robinson af van de kijkcijfers van deze hernieuwde serie. Maar de vorige inschrijvingen openden in maart 2018 (lees hier alles over het hele proces), het valt dus te verwachten dat dat in 2019 ook het geval zal zijn. Begin maar te oefenen met je meest camera-ready smile. En met vuur maken, want dat het dit jaar niet gemakkelijk wordt, da's duidelijk.

Expeditie Robinson, vanaf 6 september om 20u35 op VIER.

Lees meer