De nieuwe Felix Van Groeningen ging vannacht in première op het filmfestival van Toronto en werd daar ontzettend goed onthaald

Afgelopen nacht is 'Beautiful Boy' in première gegaan op het filmfestival van Toronto. 'Beautiful Boy' is de nieuwe film van Felix Van Groeningen met Steve Carrell en Timothée Chalamet. De eerste reacties op de film zijn lovend en gaan vooral over hoe dichtbij de film komt voor mensen of familieleden die echt met een verslavingsproblematiek te kampen hebben gehad.

'Beautiful Boy' vertelt het aangrijpende verhaal van de zoon van New York Times-journalist David Sheff. Hij beschreef diens verslaving en het afkicken van de methadon door de ogen van een vader in het gelijknamige boek 'Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction'.

Het werd het verhaal van een droom van een zoon - een verdienstelijk atleet, geweldig student en prijswinnend journalist - dat ontaarde in een nachtmerrie van een zoon die geld stal van zijn broer en op straat leefde.

Van Groeningen heeft grote namen kunnen strikken voor zijn eerste Hollywoodfilm. Steve Carrell speelt de rol van de vader. Timothée Chalamet die furore maakte met zijn acteerprestatie in 'Call Me By Your Name' is de zoon van dienst. Ook onder andere Amy Ryan en Timothy Hutton zijn in de film te zien.

Grimmig, maar herkenbaar

De eerste reacties op de film gaan vooral over hoe hard de film is, hoe grimmig en ook over hoe herkenbaar de situaties zijn voor iemand die een gelijkaardige problematiek heeft meegemaakt of van dichtbij heeft gezien. De hopeloosheid die bij een drugverslaving komt kijken, niet alleen bij degene die verslaafd is zelf, maar ook bij zijn omgeving en familie zou hier op een zeer realistische en geloofwaardige manier geschetst worden.

Ene Jacqueline tweet zelfs dat een film als deze de verantwoordelijkheid heeft om zo zwaar binnen te komen als 'Beautiful Boy' doet, want "als je ooit hebt moeten kampen of iemand gekend heeft die heeft moeten kampen met een ernstige verslavingsproblematiek of een andere mentale ziekte dan voelt dat niet als een film. Het voelt als een pijnlijke en schrijnende herinnering die je liever zou vergeten."

Stevige Oscarkandidaat?

Naast de film in zijn geheel wordt ook en vooral de prestatie van Timothée Chalamet geroemd. Na 'Call Me By Your Name' valt het op dat zijn naam veel en met veel enthousiasme over de lippen gaat.Afgaande op de reacties lijkt Chalamet al een Oscarkandidaat om rekening mee te houden in 2019.

Maar ook Steve Carrell en zelfs onze eigen Felix Van Groeningen worden niet vergeten door de Twitteraars met een filmhart die in Toronto aanwezig waren.

Niemand minder dan Kyle Buchanan van de New York Times vergelijkt de stijl van Van Groeningen zelfs met die van Jean-Marc Valée. Voor wie die naam niet meteen kan plaatsen: Vallée was als regisseur één van de factoren die van 'Big Little Lies' het grote succes maakte dat het was en die onlangs nog evenveel lof kreeg toegeworpen voor 'Sharp Objects' met Amy Adams in de hoofdrol.

In de Verenigde Staten zal 'Beautiful Boy' vanaf 12 oktober te zien zijn. Voor Amazon Studios zou 'Beautiful Boy' hun grootste inzet worden voor het awardseizoen van 2019.

Bij ons wordt 'Beautiful Boy' de slotfilm op het filmfestival van Gent op 19 oktober. Vanaf 21 november is 'Beautiful Boy' vervolgens ook bij ons overal in de zalen te zien.

 

Lees meer