VRT-journalist Lieven Verstraete spreekt Peeters (CD&V) aan over Arco op Twitter: Geef toe dat het weg is, het zal je deugd doen

© Twitter

In een heel opvallende tweet haalt de presentator van 'De Zevende Dag' uit naar vicepremier Kris Peeters (CD&V). Die moest deze week toegeven dat de compensatieregeling voor Arco-beleggers opnieuw niet meteen voor morgen is. 'Ik ga ervan uit dat dit (Arco, red.) helemaal weg is. Geef dit gewoon toe. Het zal je deugd doen", zo richt Verstraete zich tot Peeters.

Het gebeurt niet alle dagen dat een bekende tv-journalist zo openlijk een politiek boegbeeld aanspreekt en de mantel uitveegt. Maar in een opvallend emotionele tweet richt Lieven Verstraete, sinds dit nieuwe tv-seizoen samen met Lisbeth Imbo het gezicht van De Zevende Dag, zich tot CD&V-vicepremier Kris Peeters.

"Geef nu gewoon toe"

"Mijn ouders waren hun hele leven overtuigde Kajotters. Maar mijn vader is bitter gestorven om wat met bacob-Dexia en arco gebeurde. Hij liet me 2.683 euro arco achter. Ik ga ervan uit dat dit helemaal weg is. Geef dit nu gewoon toe. Het zal je deugd doen", zo tweet hij. Meteen volgde een hoop reacties, onder meer van een pak andere gedupeerden.

Arco is het grote dossier waarop Kris Peeters en CD&V zich geprofileerd hadden. Arco was het financiële vehikel van het ACW (de kajotters dus), dat zwaar had belegd in Dexia. Toen die bank overkop ging, verloren alle 800.000 coöperanten hun geld.

Per mail licht Verstraete zeer kort toe: "Die tweet was en is helemaal geen uithaal naar Kris Peeters. Ik heb hem integendeel ad hominem aan hem gericht als zowat de enige in de regering die hier nog voor vecht."

Op Twitter zelf corrigeerde Verstraete later nog meer: "Mijn tweet was ingegeven door de emotionele herinnering aan de bitterheid van mijn vader. Die kregen de overhand over de rationele inschatting van de zaak. Dat hoor ik als journalist te vermijden. Had niet de bedoeling om wie dan ook aan te vallen."

Compensatie voor Arco blijft uit

CD&V beloofde altijd een compensatie aan de Arco-spaarders. Maar die komt er voorlopig alweer niet. De beursgang van Belfius wordt immers uitgesteld, en daarmee kan ook een compensatie voor de Arco-spaarders niet langer doorgaan. "Ik denk dat we nu aan de Arco-coöperanten nog even geduld moeten vragen, ze hebben al veel geduld gehad. Ik hoop dat ze dit kunnen begrijpen", gaf Peeters daarvoor als uitleg.

De christendemocraten hadden nochtans zwaar ingezet op Arco. Al sinds 2008 ligt het dossier op tafel. Ook in vorige regeringen drongen ze aan op een regeling, maar deze keer stond het ook heel expliciet in het regeerakkoord (lees hier wat precies werd overeengekomen in het regeerakkoord). Daarvoor betaalde CD&V ook een prijs.

Maar het geld moest van ergens komen natuurlijk. En vermits Arco ooit quasi al haar beleggingen verloor toen Dexia overkop ging, leek een 'commerciële vergoeding' vanuit de opvolger van Dexia logisch: bij de beursgang zou Belfius dus mee een compensatiefonds voor Arco spekken.

Beursgang uitgesteld

De regering had daarvoor een complexe constructie uitgedacht. Het fonds kreeg geld van Beweging.net (het vroegere ACW), van de staat en van Belfius zelf. En daarnaast kwam er 400 miljoen nog eens van Belfius, die een soort 'superdividend' ging uitkeren net voor ze naar de beurs trok.

Europa zou die kunnen afschieten als zijnde illegale staatssteun. Daarover ontstond al snel gehakketak. "Een goedkeuring van Europa is niet nodig", stelde Kris Peeters. Waarop de Europese Commissie liet weten "dat dat wel nodig is". De directie van Belfius eiste zo'n fiat van Europa. Dat, en de belabberde beurskoersen van de banken, kelderde het dossier. In het voorjaar zou zo'n beursgang tot een miljard euro meer hebben opgebracht.

Peeters herhaalde begin deze week nog eens die belofte: "Ik blijf mijn engagement naar die 800.000 coöperanten verder nakomen." Maar de vraag is of dat nog kan lukken in deze legislatuur. Tot ergernis dus van ondermeer journalist Verstraete.