Ruzie bijgelegd: Smashing Pumpkins kondigt eerste plaat in 20 jaar aan met (bijna) originele bezetting

De Smashing Pumpkins hebben aangekondigd dat ze hun nieuwe plaat 'Shiny and Oh So Bright, Vol. 1 / LP: No Past. No Future' op 16 november uitbrengen. Bijna 20 jaar nadat ze met ruzie uit elkaar gingen is de (bijna) volledige originele bezetting nu terug.

De Smashing Pumpkins hebben de naam en releasedatum van hun eerste nieuwe plaat in meer dan 20 jaar verklapt met de originele bandleden Billy Corgan (zanger-gitarist), James Iha (gitarist) en Jimmy Chamberlin (drummer). Hun laatste wapenfeit samen dateert van 1995 met 'Mellon Collie and the Infinite Sadness'. Het laatste studioalbum van de groep (geen reünieplaat), 'Monuments to an Elegy', kwam dan weer in 2014 uit.

(Meer over muziekfestivals lees je hier.)

Legendarische producer

De nieuwe plaat komt uit op 16 november op Martha’s Music, het platenlabel van Corgan. Het album is geproducet door de legendarische studiotovenaar Rick Rubin in zijn Shangri La Studios.

Rubin heeft tal van klassieke platen op zijn cv staan. Om maar enkele artiesten te noemen: Red Hot Chili Peppers, Ed Sheeran, Adele, Metallica, Linkin Park, Eminem, Kanye West, Johnny Cash en Slayer.

Op 'Shiny and Oh So Bright, Vol. 1 / LP: No Past. No Future' staat ook de single Solara die de reünieband vorige week al uitbracht.

Ook de nieuwste single Silvery Sometimes (Ghosts) zal op de plaat staan. Die song doet erg denken aan de hit 1979 van het klassieke Pumpkins-album 'Mellon Collie and the Infinite Sadness', vooral de gitaarsound. Fans reageren erg positief op het nieuwe lied. De lyric video is door Corgan zelf geschreven.

Wanneer ze naar ons land komen, is niet geweten. Er staan tot nu toe enkel drie optredens in het buitenland gepland.

(Of de elektrische gitaar nog een toekomst heeft, lees je hier.)

Jaren ruzie

De onderlinge ergernissen binnen de band hebben lang erg diep gezeten. Vooral de moeilijke, perfectionistisch persoonlijkheid van songschrijver Billy Corgan zouden voor veel problemen gezorgd hebben. Voor hun tweede plaat 'Siamese Dream' uit 1993 speelde die alle gitaar- en baspartijen in en daar waren de andere bandleden (bassist D’arcy Wretzky en gitarist James Iha) natuurlijk niet mee opgezet.

Toch ging de groep nog enkele jaren (misnoegd) door met dezelfde bezetting. Maar in 1996 stierf hun live keyboardspeler Jonathan Melvoin aan de gevolgen van een overdosis heroïne op tour. Diezelfde nacht nam ook drummer Jimmy Chamberlin een overdosis, maar hij kwam het net te boven en werd uit de groep gesmeten. In 1999 kwam hij terug, maar toen vertrok D’arcy Wretzky. In 2000 gaf de band er (tijdelijk) de brui aan.

Reünie

Iedereen is dan ook verbaasd, maar dolgelukkig dat het drietal, Billy Corgan, James Iha en Jimmy Chamberlin, weer samen muziek maken. D’arcy Wretzky doet niet mee aan de pret en beschuldigt Corgan ervan enkel geld te willen slaan uit de stunt.

(Dit waren de 25 beste concerten op Graspop 2018)


De tracklist van het album:

  1. Knights of Malta
  2. Silvery Sometimes (Ghosts)
  3. Travels
  4. Solara
  5. Alienation
  6. Marchin’ On
  7. With Sympathy
  8. Seek and You Shall Destroy

Lees meer