Yes, she can: Nieuw-Zeelandse premier neemt haar baby gewoon mee naar VN-vergadering

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft geschiedenis geschreven: ze was de eerste vrouwelijke wereldleider die aanwezig was op de algemene vergadering van de Verenigde Naties met haar pasgeboren baby.

Ardern beviel eind juni van dochter Neve Te Aroha en omdat het meisje borstvoeding krijgt moet ze dicht bij haar moeder in de buurt blijven. Daarom besloten Ardern en haar partner Clarke Gayford, die de baby verzorgt, om de nu drie maanden oude baby mee te nemen naar de vergadering in New York. Daar kreeg Neve zelfs een eigen toegangspasje.

Ardern (38) is de jongste premier die Nieuw-Zeeland ooit heeft gehad en de eerste die tijdens haar premierschap met zwangerschapsverlof ging. Ze wordt beschouwd als een symbool voor emancipatie. Wereldwijd is ze de tweede vrouw die een kind kreeg tijdens haar premierschap. In 1990 ging de Pakistaanse premier Benazir Bhutto haar voor.

Steun

Gisteren waren Ardern, papa Gayford en Neve aanwezig op een bijeenkomst voorafgaand aan de Algemene Vergadering en donderdag spreekt de Nieuw-Zeelandse premier de 130 aanwezige leiders op vergadering toe.

"Ik heb geluk dat ik zoveel steun krijg vanuit mijn netwerk. Daarom heb ik de mogelijkheid om mijn kind mee naar mijn werk te nemen. Er zijn niet veel banen waarbij dat mogelijk is", zei Ardern.

"Ik snap dat iedereen het interessant vindt dat ik de tweede vrouw ter wereld ben die een kind heeft gekregen tijdens haar premierschap", zei ze tegen Television New Zealand. "Het is ongebruikelijk. Maar er komt een dag dat dat niet meer zo is. Dat het niet meer gezien wordt als iets buitengewoons. En ik kijk uit naar die dag."

Lees meer