Nu of nooit volgens klimaatrapport VN: als we écht ons best doen, kunnen we voorspelde opwarming met 1,5 graad tegengaan

De lidstaten van de Verenigde Naties hebben hun goedkeuring gegeven over het meest recente rapport van het Intergovernemental Panel on Climate Change. In het document staat wat voor een rampzalige impact een opwarming van het klimaat met 1,5 graad zou hebben. Enkel Saudi-Arabië verzette zich aanvankelijk, maar draaide uiteindelijk ook bij. De details van het rapport zijn nu vrijgegeven.

Als de uitstoot van broeikasgassen niet massaal wordt teruggedrongen, kan de aarde al vanaf 2030 die temperatuurstijging van 1,5 graad bereiken.

De vergadering vond vorige week plaats achter gesloten deuren in de Zuid-Koreaanse stad Incheon. De wetenschappers van de VN-expertengroep IPCC baseren zich in het document op 6.000 studies om de uitspraak over de klimaatsopwarming met 1,5 graad te doen.

Over 25 jaar klimaatneutraal

Uit het rapport blijkt dat het ook op economisch vlak een goed idee is om die klimaatsopwarming van 1,5 graad tegen te gaan. De VS en Australië hebben het klimaatakkoord van Parijs, om de opwarming met 1,5 graad tegen te gaan, al verworpen en Brazilië dreigt dat nu ook te doen. Onderzoekers zijn er nochtans van overtuigd dat de doelstelling nog steeds mogelijk is als we écht ons best doen.

Er wordt gesteld dat de wereldeconomie over 25 jaar, dus voor 2050, zo goed als klimaatneutraal moet zijn. Alle CO2 die daarna nog de lucht ingepompt wordt, moet geneutraliseerd worden.

Momenteel doen bomen dat, maar die kunnen de gigantische hoeveelheden niet alleen aan. Daarom zal er werk moeten gemaakt worden van technologische oplossingen om CO2 te stockeren.

Politieke en economische complicaties

Ook op economisch vlak zal het verschil groot zijn. Als er een stijging van 1,5 graad plaatsvindt, zal de wereldeconomie tegen 2100 ongeveer 30.000 miljard dollar rijker zijn dan bij het scenario van een stijging van 2 graden. Er kunnen in het eerste geval veel meer jobs gecreëerd worden in de groene economie. Tegen 2030 gaan er wellicht 6 miljoen banen verdwijnen in de fossiele industrie, maar in de nieuwe industrieën komen er 24 miljoen jobs bij.

Bill Hare, directeur van Climate Analytics, stelt dat “regeringen hun doelstellingen voor 2030 moeten verstrengen”: “De komende VN-klimaattop in het Poolse Katowice wordt erg belangrijk. Alle landen moeten beslissen geen steenkool meer te gebruiken.”

Verschillende insiders vrezen echter dat de politieke wil voor zo'n drastische acties ontbreekt. Zo kiest de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) bijna steeds de kant van de auto-industrie.

Verzet Saoedi's

Verschillende deelnemende lidstaten melden dat Saoedi-Arabië, niet toevallig de grootste olieproducent ter wereld, aanvankelijk het rapport tegensprak. De Saoedi’s hadden vooral problemen met een hoofdstuk waarin verwezen wordt naar afspraken die genomen zijn naar aanleiding van het klimaatakkoord van Parijs. Er staat in het rapport dat die afspraken niet voldoende zijn om de temperatuurstijging van 1,5 graad tegen te houden. Uiteindelijk ging Riyad toch akkoord op voorwaarde dat er een voetnoot toegevoegd werd aan het hoofdstuk.

“Er wachten ons moeilijke onderhandelingen en we zijn tevreden om te zien dat de regeringen zich echt hebben gebogen over de wetenschappelijke elementen”, stelt WWF-klimaatexpert Stephen Cornelius. “De huidige engagementen van de landen om de opwarming te beperken tot 1,5 graad, zijn niet voldoende. Men kan niet onderhandelen met de wetenschap.”

Klimaatprotest in België

Op 8 september vond er voor het Europees parlement in Brussel een betoging plaats, georganiseerd door Rise for Climate Belgium. Er kwamen ongeveer 1.000 mensen opdagen om dringende maatregelen tegen de opwarming van het klimaat te eisen. In meer dan negentig landen vonden gelijkaardige acties plaats.

Nu zal er telkens tijdens het eerste weekend van de maand gedemonstreerd worden in Brussel met als hoogtepunt een massamobilisatie op 2 december, net voor de internationale klimaattop.

Lees meer