Christophe D'Haese zijn N-VA bevestigt in Aalst, Vlaams Belang grote winnaar

In Aalst mag N-VA-burgemeester Christoph D'Haese blij zijn met de eerste resultaten: N-VA haalt mooie resultaten in de stad van de ajuinen. Opvallend: Vlaams Belang scoort uitzonderlijk goed, maar of dat nu wil zeggen dat het cordon sanitaire gebroken wordt, lijkt twijfelachtig. 

Aalst, de grootste stad in de Denderstreek, blijft in de handen van N-VA, dat blijkt toch uit de eerste resultaten. Burgemeester Christoph D'Haese mag tevreden zijn: zijn partij blijft rond de dertig procent hangen, N-VA zou er zelfs lichtjes op vooruit gaan.

Vlaams Belang wint

Maar de grote winnaar is Vlaams Belang. Vlaams Belang mag wellicht niet hopen op deelname aan de macht, maar gaat van 10 procent zes jaar geleden naar ruim 17 procent dit jaar. Vlaams Belang staat traditioneel vrij sterk in de Denderstreek, maar een sprong van vier zetels is desalniettemin een uitzonderlijk goede score.

De verliezers dan: sp.a is quasi gehalveerd en gaat van zestien procent in 2012 naar een acht procent vandaag. Ook Open Vld zit in de verliezende hoek: zij zijn de helft van hun zetels kwijt. Ook CD&V verliest zo'n vijf procent.

Coalitie

Het ziet er dus naar uit dat Christoph D'Haese op twee oren mag slapen. Dat wil zeggen dat de coalitie in Aalst in principe gewoon verder kan. Maar zal dat ook zo zijn? N-VA, CD&V en s.pa kunnen in principe opnieuw de meerderheid halen, maar een coalitie met Open Vld is misschien ideologisch een logischere zet.

Lees meer