Is met de kaart betalen beter voor het klimaat dan cash?

Betalen door te pinnen is iets minder belastend voor het milieu dan betalen met cash. De ecologische voetafdruk is 36% groter bij contante betalingen dan bij betalingen met een kaart.

Een Nederlandse bank heeft zowaar uitgevogeld hoe milieubelastend betalen is. Een betaling met een bankkaart kost net zoveel stroom als het verbruik van een spaarlamp van 8 watt die anderhalf uur brandt. Betalen met cash geld staat gelijk aan het twee uur laten branden van dezelfde lamp.

Cash

Bij cashbetalingen is vooral het vervoer van de bankbiljetten en munten slecht voor het milieu. Geldtrucks gebruiken bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. En ook elke trip die maakt naar een geldautomaat om dat cash geld af te halen, telt mee. Daarnaast zorgen de winning van kopererts (voor munten), het hakken van bomen (voor papiergeld) en het elektriciteitsverbruik van de geldautomaten waar je de cash uithaalt voor de relatief hogere ecologische voetafdruk.

Maar ook kaart is niet milieuvriendelijk

Maar ook betalen met de kaart heeft z'n ecologische voetafdruk. De grootste boosdoener daar is het energieverbruik van de pinterminals, die doorgaans 24 uur lang aanstaan. Verder dragen het stroomgebruik van de datacenters die de betalingen verwerken en de productiekosten van de pinpas mee aan de uitstoot.

Het gehele betalingsverkeer draagt voor 0,015 procent mee bij aan de totale CO2-uitstoot.

Lees meer