De Wever wil niet in zee gaan met Forza Ninove na het zien van deze racistische Facebookpost

N-VA zal in Ninove hoogstwaarschijnlijk niet in een coalitie stappen met Forza Ninove, de lokale, extreemrechtse partij van Vlaams Belang-parlementslid Guy D'haeseleer. Dat heeft Bart De Wever gezegd in het kopstukkendebat van VRT. Aanleiding voor de weigerachtige attitude van de N-VA-voorzitter is onder andere een omstreden Facebookpost van D'haeseleer.

Forza Ninove behaalde 40 procent van de stemmen in de Oost-Vlaamse stad. De partij keek in eerste instantie naar de lokale N-VA-afdeling om een coalitie te vormen, maar daar komt wellicht niets van in huis. Dat liet N-VA-voorzitter Bart De Wever verstaan tijdens het kopstukkendebat van VRT. Eerder had De Wever al gezegd dat hij “niet bestuurt met extremisten”, maar dat de situatie in Ninove wel "bijzonder" is.

Nu blijkt dat Forza Ninove-voorzitter Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) in 2017 een foto van een groep Afrikaanse kinderen postte met het bijschrift "vroeg op om chocomousse te maken voor ons Breughelfestijn en het is niet van 't paksken zenne". Tijdens het debat gisterenavond kwam de Facebookpost ter sprake en De Wever veroordeelde de post, net als andere partijvoorzitters, met de woorden “dat is walgelijk”. "De kans dat het na het zien van deze foto tot een coalitie komt, is sub zero", zei De Wever nog. “Maar 40 procent van de mensen hebben daarvoor gestemd. Je moet zo'n man de kans geven om dit af te zweren.”

Van Grieken speelt Calimero

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken minimaliseert de zaak: “Dit is een foto van twee jaar geleden. Dat is niet mijn soort humor. Maar gaan we nu het hele programma van Forza Ninove herleiden naar een of andere wansmakelijke Facebookpost? Dat is belachelijk.

"Het is blijkbaar een groot probleem dat je ooit Vlaams Belanger bent geweest, een zonde die je de rest van leven moet meenemen. Maar mensen die veroordeeld zijn voor fraude en geld hebben verbrand, dat is geen probleem."

Daarmee verwijst Van Grieken naar de situatie in Grimbergen, waar N-VA en Open Vld misschien een coalitie zullen vormen met de lokale partij Vernieuwing, de lijst van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans. Nu blijkt dat minstens één kandidaat op die lijst een partijkaart van het Vlaams Belang heeft.

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten liet weten dat de zaak momenteel "intern bekeken" wordt: "We hebben dat vandaag gehoord en we zijn dat aan het bekijken. Als dat Vlaams Belangers zijn, nemen wij daar afstand van. Daar hebben wij ook statutaire maatregelen voor, dan hoor je niet thuis bij ons in de partij."

“Volgens De Wever heeft de screening door N-VA de situatie oké bevonden”, schrijft de VRT nog.

Lees meer