Explosie en schietpartij op middelbare school in Krim: minstens 18 doden

Er zijn minstens 18 doden en een vijftigtal gewonden gevallen bij een explosie in een school in de Krim. Er werd ook geschoten. De Oekraïense overheid sprak aanvankelijk van terrorisme, maar het blijkt nu om een oud-student te gaan die nadien zelfmoord pleegde.

Er werd eerst gedacht dat het ging om een ontplofte gasfles in de cafetaria van de school, maar al snel werd er gesproken van “een artisanale bom". Die was verpakt in stukjes metaal. Dat wordt door criminelen vaak gedaan om zo veel mogelijk mensen zo hard mogelijk te verwonden. Oekraïne beschouwt het als een terreurdaad.

De directrice van de school laat weten dat er gewapende mannen de school binnengedrongen zijn. Ze lieten de bom dus ontploffen in de cafetaria. Na de ontploffing schoten ze iedereen neer die ze tegenkwamen.

18 doden

Er zijn al officieel 18 doden gevallen. Dat meldt de BBC. Het gaat vooral om tieners. Andere bronnen spreken van zeker 20 doden, maar dat werd nog niet officieel bevestigd. De directrice zegt dan weer dat er overal in de school lichamen liggen.

Overal in Kertsj, de Oekraïense stad waar de ontploffing plaatsvond, worden nu scholen en kindercrèches geëvacueerd uit voorzorg.

Anti-Russische daad?

Bovendien heeft het Russische leger troepen en materiaal naar de Krim gestuurd.

Het is niet duidelijk waarom terroristen de middelbare school als doelwit zouden uitkiezen. De stad Kertsj ligt in het oosten van het schiereiland Krim. Daar ligt een nieuwe lange brug die het schiereiland verbindt met Rusland.

De Krim werd in 2014 door Russische troepen ingenomen en geannexeerd ten nadele van Oekraïne. De nieuwe brug van Rusland naar Kertsj zou symbool staan voor die annexatie. Het westen heeft Rusland sancties opgelegd omwille van de annexatie.

De pro-Oekraïense bevolking en de minderheid van de Krim-Tataren protesteerden hevig tegen de acties van Rusland. Toch kwam het nooit tot aanslagen.

Lees meer