Groen zet Bonte schaakmat in Vilvoorde: ze vormen front met N-VA en Open Vld tégen sp.a

Straffe ontwikkeling in Vilvoorde, waar Hans Bonte (sp.a) dacht iedereen tegen elkaar uit te spelen en z'n kartelpartner over boord te kegelen. Want de kleinere partijen Groen, N-VA en Open Vld vormen nu een front tegen hem. Zo heeft Bonte geen meerderheid meer, en moet hij door het stof.

"Dat komt ervan als je te veel spelletjes speelt met je partners", zo valt te horen als commentaar bij de 'kleintjes'.

In Vilvoorde maakte de verkiezingen van Hans Bonte (sp.a) opnieuw de grootste, één van de weinige gemeenten waar de socialisten wel nog stand hielden. Maar nu lijkt hij in onderhandelingen z'n hand te hebben overspeeld. Hij vormde een coalitie met de huidige meerderheidspartij Open Vld. De N-VA zwierde hij eruit, en verving die door CD&V. Maar z'n eigen kartelpartner kreeg, tegen alle afspraken in, geen zitje in het schepencollege.

De groenen reageerden daarop bijzonder boos en stapten uit het kartel en de meerderheid. En vervolgens verlaat ook Open Vld die meerderheid, en zet zich aan de kant van Groen én N-VA, die samen een blok vormen. Meteen zit Bonte vast, want zonder die drie geraakt hij niet aan een meerderheid.

Het lijkt er dus op dat Bonte het machtsspel iets te arrogant heeft gespeeld. Tot 11 november wordt er niet meer gepraat, zo laten de drie partijen weten.

Lees meer