In de VS heeft er iemand de jackpot van 1,4 miljard euro gewonnen met de lotto

In de VS heeft iemand 1,4 miljard euro gewonnen met de lotto, de grootste jackpot ooit. De winnaar kan kiezen of hij in een keer de jackpot van 905 miljoen dollar laat uitkeren, of in de loop van 29 jaren het hele bedrag. Uit belastingoverwegingen kiezen de meeste winnaars voor één bedrag. 

De ophef rond de lotto steeg de afgelopen weken naar ongeziene hoogtes in de VS omdat de Jackpot sinds juli niet meer was gevallen en er 25 keer achter elkaar geen winnend lot was getrokken. In de 44 staten waar de lotto is toegestaan, werden vorige week op een bepaald moment 200 loten per seconde verkocht.

De kans dat iemand de jackpot daadwerkelijk zou winnen, was bijzonder klein: 1 op 302.575.350, ongeveer gelijk aan twaalf keer hetzelfde getal gooien met een dubbelsteen.

(Begin 2018 werd de lotto in ons land vernieuwd. Op deze manier heb je meer kans om te winnen.)

Eén winnaar

De winnende nummers zijn 5, 28, 62, 65, 70 en een "Mega Ball" met het nummer 5. De winnaar mag straks kiezen: of 904 miljoen dollar (792 miljoen euro) in een keer of het totale bedrag van omgerekend 1,4 miljard euro verspreid over 29 jaar. Als er meerdere winnaars zijn, moeten ze het bedrag delen.

Voorlopig lijkt het er echter op dat één lot verkocht is met precies de goede nummers, in de staat South Carolina. De lotto Mega Millions staat bekend om zijn enorme geldprijzen, maar nog nooit was de jackpot zo hoog als nu. Bovendien betaal je hoge belastingen op het prijzengeld.

Grootste jackpot

De grootste prijs die tot nu toe werd uitgekeerd was 1,56 miljard dollar: in 2016 moesten drie winnaars uit Californië, Florida en Tennessee die delen. Een jaar later won een man uit Massachusetts bijna 760 miljoen dollar in zijn eentje.

(Je leest hier 6 waanzinnige verhalen over lottowinnaars.)

Lees meer