"Ze denken dat ze onoverwinnelijk zijn, we zullen wel zien": Theo Francken (N-VA) haalt keihard uit naar "arrogant" Groen

Terwijl Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen praat met Groen, en de deur wil openen voor een coalitie, haalt Theo Francken (N-VA) keihard uit naar de groenen. In een opvallend radiointerview noemt hij de partij tot zes keer toe "arrogant" en voorspelt hij "dat ze zullen moeten oppassen of de boemerang komt terug in hun gezicht". 

"Ik vond het al twee weken voor de verkiezingen, ik vind het vandaag nog: Groen is bijzonder arrogant en gedraagt zich arrogant. Ik ben blij dat ze nu eens met de realiteit geconfronteerd worden. Ook in Antwerpen waar ze op de gemeenteraad zijn afgegaan als een paar schooljongens."

In Vlaams-Brabant is het provinciebestuur gevormd: daar is het een coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld die opnieuw voor zes jaar de provincie zal besturen. Groen is er aan de kant gezet, hoewel ze mee in gesprekken zaten en wonnen bij de verkiezingen.

Theo Francken (N-VA) die voor zijn partij de onderhandelingen daar voerde, grijpt nu die afgesprongen gesprekken in Vlaams-Brabant aan om in een gesprek met Radio 1 geen spaander heel te laten van de groenen.

"Ze moeten opletten dat de boemerang niet in hun gezicht terugkomt"

"Wij hebben het geprobeerd met Groen. Maar ze waren te arrogant, je ziet dat die partij te arrogant is, en zich ongelofelijk arrogant heeft opgesteld. In Vlaams-Brabant hebben ze zich zo gedragen, net zoals in Antwerpen. Die partij zit tussen twee vuren. Ze denken dat ze onoverwinnelijk zijn, we zullen wel zien hé. Je moet dan altijd oppassen dat je de boemerang niet in je gezicht terug krijgt. Met Groen gaan wij het niet doen."

Volgens Francken hebben ze de groenen ook niet nodig om een ecologisch beleid te voeren: "Vlaams én groen, da's het DNA van het Vlaams volksnationalisme, dat was het DNA van de Volksunie ook. Dat is het DNA van Willy Kuijpers, mijn politieke vader. Wij zullen groen zijn, zoals we altijd geweest zijn."

Over Antwerpen stelde Francken ook nog: "Het is een zaak voor het voorzitterschap, dat moet je aan Bart vragen. Dat zijn niet mijn problemen, ik begrijp ook dat het allemaal moeilijk ligt."

In het verleden kwam Francken al fel in botsing met Meyrem Almaci, de voorzitter van Groen. Die had hem beschuldigd van leugens te verspreiden. Hij bleef haar persoonlijk vragen welke leugens dat waren. Het conflict tussen beiden werd nooit opgelost.

Lees meer