Wie is Luca Brecel uit 'De Slimste Mens'? Jong Belgisch snookertalent

Luca Brecel is de jongste deelnemer van 'De Slimste Mens ter Wereld' dit jaar. Misschien heb je nog nooit van hem gehoord, maar nochtans is hij wereldberoemde snookerspeler. Ondanks z'n jonge leeftijd heeft hij al heel wat imposante titels op z'n naam staan. 

Wonderkind

Brecel begon op z'n negende met snookeren. Eerst op amateurniveau, maar al snel werd het talent van de jonge Luca duidelijk. Toen hij tien jaar oud was, won hij z'n eerste regionale rankingtoernooi bij de mannen.

Wie is Guy t'Sjoen uit De Slimste Mens Ter Wereld?

Luca Brecel was amper twaalf jaar oud toen hij voor de eerste keer Belgisch kampioen werd bij de kadetten. Datzelfde jaar trok hij ook voor de eerste keer naar het buitenland voor een snookertoernooi. Zijn eerste buitenlandse toernooi was het European -16 tournament in Malta en het werd ook meteen zijn eerste Europese titel. Hij slaagde er ook in om als twaalfjarige de Belgium Ranking 200 te winnen. Daarvoor moest hij onder andere de Europese Kampioenen Kevin Van Hove en Danny Lathouwers verslaan. Tot op heden is hij met z'n twaalf jaar nog steeds de jongste Belgium Ranking winnaar ooit.

Europees kampioen

Maar ook internationaal behoorde Brecel al snel tot de wereldtop. Zo werd hij op z'n 14de de jongste Europese kampioen ooit in de leeftijdscategorie tot 19 jaar. Zijn eerste landstitel behaalde Brecel in 2010, toen hij nog steeds amper 15 jaar oud was, waarmee hij nog steeds de jongste Belgisch kampioen ooit is. Hij behaalde deze Belgische titel bovendien met de hoogste break ooit met 136 punten.

Wie is Liesa Naert uit De Slimste Mens Ter Wereld?

Amper twee weken na het behalen van de Belgische titel werd Brecel ook Europees kampioen. Later dat jaar nam hij het op tegen de snookerlegende Ronnie O'Sullivan op het Power Snookertoernooi in Londen. Brecel verloor met 338-196 van O'Sullivan, maar die laatste had wel mooie woorden voor de 15-jarige Belg.

Profcarrière

Dankzij een wildcard kon Brecel vanaf 2011 deelnemen aan de Main Tour, iets wat heel uitzonderlijk is voor jonge spelers zoals Brecel. Op dat moment was hij namelijk nog steeds maar 16 jaar oud. De Main Tour kan je het best omschrijven als de hoogste klasse van het snooker. Op dat moment was hij namelijk nog steeds maar 16 jaar oud. Vanaf dat moment speelde Brecel dus mee met de absolute wereldtop. In 2012 maakte hij voor de eerste keer uit zijn carrière de maximumbreak van 147 punten. Brecel was toen 16 jaar oud. O'Sullivan, die we 's werelds beste snookerspeler mogen noemen, deed dit op z'n 15de.

Wie is Michèle Cuvelier uit De Slimste Mens Ter Wereld?

2012 was ook het jaar waarin Brecel debuteerde in het World Snooker Championship, het WK snooker dus. Hij deed dit als eerste Belg ooit. Hij wist het te schoppen tot voorbij de voorrondes, maar sneuvelde in de eerste ronde. Maar door zijn prestatie werd zijn wildcard bij de Main Tour ook voor de twee daaropvolgende seizoenen verlengd.

In 2015 haalde Brecel misschien wel de mooiste overwinning uit z'n carrière. Hij kon toen winnen van Mark Shelby, die op dat moment wereldkampioen was. Dit was op de Welsh Open, waar Luca Brecel uiteindelijk sneuvelde in de halve finale. Maar zijn mooiste titel, die haalde Brecel vorig jaar. In het Chinese Guangzhou kon hij toen, op z'n 22ste zijn allereerste film rankingtoernooi winnen. Nooit deed een speler afkomstig van het Europese vasteland hem dat voor.

De Slimste Mens?

Op de snookertafel behoort Brecel dus tot de absolute wereldtop, maar of hij ook De Slimste Mens ter Wereld kan worden, dat valt natuurlijk nog af te wachten. (Lees hier alles over zijn tegenspelers!) Maar de winnaarsmentaliteit heeft Luca Brecel zeker al te pakken.

Lees meer