Treinbegeleiders bang om thuis klop te krijgen: vanaf morgen verplichte naambadge

Vanaf morgen moeten treinbegeleiders een badge met hun naam dragen. De NMBS zal bevoegd zijn om GAS-boetes uit te schrijven. Het spoorpersoneel is daar niet tevreden mee. Ze hebben nu al vaak te maken met verbale en fysieke agressie en vrezen dat de naambadges dat erger zullen maken.

Treinbegeleiders zullen vanaf morgen verplicht naamplaatjes dragen. Dat meldt de VRT. Veel van hen vrezen dat ze door boze reizigers zullen lastiggevallen worden in hun privéleven. Zo hebben ze schrik om online opgezocht te worden en thuis een onaangenaam bezoek te krijgen. Treinbegeleiders zullen GAS-boetes mogen uitschrijven en daarom moeten ze bij wet identificeerbaar zijn. Op de badge zal de familienaam en de eerste letter van de voornaam staan.

De treinbegeleiders klagen ook dat er weinig gevolg wordt gegeven aan klachten wegens agressie.

Vergelijking met politie

Heel wat politiediensten dragen al jaren een badge met hun naam op. Voor sommige speciale eenheden wordt er echter een uitzondering gemaakt. Ieder personeelslid heeft dan een uniek nummer. De vakbonden zijn ook vragende partij voor zo'n systeem, maar dat ziet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) niet zitten.

Ook NMBS-CEO Sophie Dutordoir is op zoek naar een oplossing.

Lees meer