Uit de maand oktober selecteerden we 50 nummers die je gehoord moet hebben

De hoeveelheid muziek die in één maand uitkomt blijft waanzinnig, maar gelukkig is het snuisteren daartussen op zoek naar de allerbeste deuntjes één van onze favoriete bezigheden. Zo komt het dat we ook deze maand weer een playlist hebben samengesteld met toevallig precies 50 nummers die in oktober 2018 uitkwamen. Ook nu weer staan de nummers in functie van het vormen van een playlist, niet in één of andere chronologische volgorde. En onderaan vind je de volledige playlist.

1. Balthazar - Fever

Omdat platenmaatschappijen langs ondoorgrondelijke wegen werken is Fever niet de eerste officiële single van het nieuwe album van Balthazar, wel het eerste nummer dat we daaruit te horen krijgen én bovendien ook voorzien van een videoclip. Maarten Devoldere en Jinte Deprez wilde het nummer graag als single, maar met zijn zes minuten was het te lang. Het is wel de titeltrack van de plaat die op 25 januari verschijnt.

De twee frontmannen kondigden die plaat op Studio Brussel aan als "een nieuw debuut na een trilogie." Op deze eerste single horen we vooral dat er Warhaus-invloeden in de sound van Balthazar geslopen zijn. Het is meteen al duidelijk dat de sound van de band geëvolueerd is. Wie de band nog eens live aan het werk wil zien - het is tenslotte alweer even geleden dat we die kans kregen - kan afzakken naar de Lotto Arena op 8 maart 2019. Het voorprogramma daar wordt verzorgd door Faces On TV van Jasper Maekelberg, die ook als producer aantrad voor de nieuwe Balthazar

2. Reena Riot - Tonight

De debuutplaat van Reena Riot is er al in januari van het nieuwe jaar en wordt er vast eentje om naar uit te kijken. Op 25 januari verschijnt 'NIX', de eerste boreling van Naomi Sijmons. Om duidelijk te maken dat dat iets bijzonder wordt is Tonight hieruit de eerste single geworden, een bezwerend nummer van ruim acht minuten.

De eerste concerten staan gepland op 22 februari in de Handelsbeurs in Gent en een op 7 maart in de Arenberg in Antwerpen.

3. Astronaute - Reeds

Drie nummers ver en nog altijd zijn we België niet uit geweest. Uit Limburg halen we Astronaute, een duo (tegenwoordig toch) dat uitblinkt in melancholische muziek dat net hun tweede album 'Circle' heeft uitgebracht. Als de eerste single Reeds iets weet duidelijk te maken dan is het wel dat de herfst van start gegaan is.

4. Paul Weller - Gravity

Eerder kwam uit 'True Meanings' van Paul Weller al de prachtsingle Movin On tevoorschijn. In een rechtvaardige wereld zou het een wereldhit geworden zijn, maar laat het nu vooral een nummer voor de eeuwigheid zijn. Gravity is de opvolger, een liedje dat zowaar nog kleiner is dan zijn voorganger.

5. Mumford & Sons - If I Say

De afgelopen weken heeft Rock Werchter de eerste namen voor de editie van 2019 bekend gemaakt. Tool en The Cure zijn daarbij wat ons betreft de eerste echte blikvangers, maar ook Mumford & Sons heeft een headlinerslot weten te bemachtigen, en wel op zaterdag 29 juni.

Op 16 november verschijnt hun vierde album 'Delta', een plaat waarmee de band belooft terug te keren naar een meer akoestische en kleinere sound. Aan de eerste single Guiding Light was dat toch nog niet écht te merken, maar met If I Say bewijst de band dat ze kunnen uitblinken als ze maar wegblijven van overdadig bombast. Mooi nummer!

Tickets voor Rock Werchter 2019 zijn ondertussen verkrijgbaar.

6. Bakermat - Partystarter

Voor wie het hier allemaal wat te traag vindt gaan: klachten mogen naar de dj. Partystarter is bedoeld om een feestje op gang te trekken en lijkt ons precies dat te kunnen doen. Missie geslaagd.

7. Anderson .Paak feat. Kendrick Lamar - TINTS

Anderson .Paak en Kendrick Lamar die samenwerken, het leek gewoon een kwestie van tijd. Het resultaat stelt godzijdank niet teleur. TINTS is de eerste single van het aankomende 'Oxnard' (16 november), dat de zware taak heeft gekregen om opvolger te zijn voor het schitterende 'Malibu'. De plaat zal naast de samenwerking met Lamar ook gastbijdragen bevatten van onder andere Snoop Dogg, Dr. Dre, Q-Tip, J. Cole en Pusha T.

En als meneer .Paak binnenkort nog eens in de buurt zou zijn: niet te verlegen zijn om langs te komen voor een nieuwe show.

8. Free Nationals feat. Daniel Caesar & Unknown Mortal Orchestra - Beauty & Essex

Wie Anderson .Paak al eens live aan het werk heeft gezien kan het getuigen: ook in The Free Nationals, zijn begeleidingsband, huist een pak talent. Niet heel erg verwonderlijk dus dat ze nu besloten hebben om ook eens hun eigen muzikale pad te beginnen bewandelen. Voor hun eerste single werkten ze samen met Daniel Caesar én Unknown Mortal Orchestra. Het is de voorloper van een eerste album, maar op details daarover is het voorlopig nog wachten.

9. Curtis Harding - Where We Are

Curtis Harding lijkt beter te worden bij elk nummer dat hij uitbrengt. Voor zijn nieuwe single Where We Are - 7 minuten en 40 seconden - eindigt hij ergens tussen Leon Bridges en Michael Kiwanuka. En dat is tweemaal een compliment.

Cutis Harding ging al mee op tournee met Lenny Kravitz en speelde afgelopen zomer op Rock Werchter. Twee platen bracht hij al uit en een derde is onderweg. Op 11 november komt de man zijn talenten etaleren in De Roma in Borgergout.

10. blackwave. feat. Wesley Franklin - GoodEnough

Met blackwave. zoeken we het weer wat dichter bij huis, ook al hebben ze een sound die heel erg internationaal aandoet. Voorstellen moeten we ze amper nog, want het laatste anderhalf jaar hebben Willem Ardui en Jay Walker de successen in sneltempo aan elkaar geregen. Dit nieuwe nummer GoodEnough gaat over authenticiteit en over wanneer iets goed genoeg kan zijn. Muzikaal zoeken de twee inspiratie bij de hoogdagen van de jaren 90-hiphop.

De debuutplaat, waar dit nummer allicht ook op zal staan, is voor begin 2019.

11. L e W i s - Mathilda

Wie goed heeft opgelet kan L e W i s, oftewel Louis De Roo, nog kennen van zijn deelname aan The Voice Van Vlaanderen. Hij maakte daar toen al indruk op zijn medekandidaten door zijn authenticiteit en omdat hij studeerde aan het LIPA in Liverpool, het door Paul McCartney opgerichte Liverpool Institute for Performing Arts.

Emotionele teksten en melancholische verhalen: dat is waar L e W i s voor wil staan en dat zijn ook bestandsdelen die in de eerste single Mathilda aanwezig zijn. Eentje om in de gaten te houden.

12. Troye Sivan & Jónsi - Revelation

Een verrassende samenwerking ook deze maand tussen Troye Sivan en Jónsi, de zanger en gitarist van de IJslandse band Sigur Rós. Ze sloegen de handen in elkaar voor Boy Erased, een film over conversietherapie met onder andere Troye Sivan ook in één van de rollen.

Voor de film van Joel Edgerton met onder andere Nicole Kidman en Russel Crowe ook in ons land uitkomt is het wel nog even wachten. De release staat momenteel gepland in april 2019.

13. Beirut - Gallipoli

De vijfde plaat van Beirut is klaar om op de wereld losgelaten te worden, al zullen we wel nog moeten wachten tot 1 februari voor ze ook in de winkelrekken ligt. Het titelnummer, dat is al wel vrijgegeven en daarin klinken de strijkers en de trompetten weer zeer Beirut. Een concert in ons land volgt op 2 april in Vorst Nationaal.

14. Charles Bradley - Can't Fight The Feeling

Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat Charles Bradley (23 september 2017) stierf. Eén van de liefste en meest liefdevolle mensen uit de hele muziekscene verloor die dag de strijd tegen kanker. Op 9 november verschijnt 'Black Velvet', een postuum album van Bradley met daarop onder andere covers, maar ook een aantal eigen nummers..

Dit nummer heeft zowat alles in zich wat Charles Bradley ook in zich had: passie, overgave en liefde. Hopelijk wordt 'Black Velvet' een waardig afscheidsalbum.

15. Loyle Carner feat. Jordan Rakei - Ottolenghi

'Yesterday's Gone' van Loyle Carner was wat ons betreft één van de platen van 2017. Voorlopig is er nog geen spoor van een nieuw album, maar er is wel al een nieuwe single waarvoor hij samenwerkt met Jordan Rakei, de Nieuw-Zeelander met de soulvolle stem.

16. Dave feat. Fredo - Funky Friday

Funky Friday van Dave en Fredo staat in het Verenigd Koninkrijk bij de meest geshazamde nummers. In 2018 wil dat zoveel zeggen als: hit in wording. In de week van release was het ook het meest gestreamde nummer, waardoor ze Calvin Harris & Sam Smith onttroonden.

17. Alice On The Roof - T'as Quitté La Planète

Alice On The Roof doet het naast in het Engels ook af en toe in het Frans, zoals op deze nieuwe single. Ons Frans is niet bijster goed, maar zelfs wij begrijpen wat Alice hier wil zeggen: het gaat niet bepaald de goede kant uit met onze planeet.

Op 6 december stelt ze haar tweede album in Vorst Nationaal voor.

18. Maggie Rogers - Light On

Minstens even catchy is de nieuwe single van Maggie Rogers, die op 24 februari in de AB speelt. Ze komt er 'Heard It In A Past Life' voorstellen, haar debuutplaat die op 18 januari zal verschijnen.

Light On is een dappere single want hierin zingt Maggie Rogers dat ze zich ook wel eens slecht voelt, ook al zegt iedereen rond haar "You should be so happy now." Ze zingt over wenen in de badkamer en over dagenlang doodsbang zijn. Ik ben kwetsbaar, zegt ze, maar het is oké zo.

19. Bart Peeters - De Warmte Van Een Lief

Bart Peeters is nog altijd op tournee met zijn 'Brood Voor Morgenvroeg', een plaat die ondertussen al dateert uit 2017. In de nieuwste single daaruit zingt hij over De Warmte Van Een Lief. Nog enkele shows staan er in het kader van deze tournee gepland, namelijk op 8 en 9 februari in de Stadsschouwburg in Antwerpen en op 15 februari in Capitole in Gent.

Bart: “Het doel is heel simpel: er iedere avond het concert van ons leven van maken.”

20. Mortier - Marie

Mortier is de nieuwe band van Thomas Mortier, Senne Guns, Nele Paelinck, Jesse Maes en Willem-Alexander Langlet. Ze brengen uitgebeende Nederlandstalige pop die in de oren springt door de luisterrijke melodieën en teksten vol observaties en mijmeringen, in de traditie van Spinvis, Eels en Sparklehorse en, jazeker, The Beatles...

In het voorjaar van 2019 kruipen ze definitief uit hun schulp met een volledig album, opgenomen in productie van Senne Guns. Met hun melancholische eerste single Marie leveren ze alvast een uitstekend voorsmaakje van wat nog komen zal.

21. The Good, The Bad & The Queen - Merrie Land

Voor wie het nog niet wist: Damon Albarn heeft geen zittend gat. De tournee met Gorillaz is nog maar een paar dagen afgelopen of daar komt hij alweer op de proppen met één van zijn andere projecten: The Good, The Bad & The Queen. Net als in 2005, toen de groep gevormd werd, bestaat de groep naast Albarn ook nog uit Paul Simonen van The Clash, Simon Tong van The Verve en de legendarische Nigeriaanse drummer Tony Allen.

Op 16 november al komt hun tweede album waarvan Merrie Land de titeltrack is. Het wordt de eerste plaat van de groep in elf jaar. De titeltrack smaakt alvast naar meer, het werd ook al live gebracht bij Jools Holland op BBC.

22. Ian Brown - First World Problems

Ook helemaal terug na een lange afwezigheid is Ian Brown, de frontman van The Stone Roses. Het is de eerste solosingle van Brown sinds negen jaar en de voorloper van het nieuwe album 'Tripples' dat op 1 maart van 2019 uitkomt.

23. Birds That Change Colour - Juicy Lucy

Birds That Change Colour is een band die helemaal van bij ons is. Met 'Nova Albion' heeft de groep een nieuw - derde - album uitgebracht waarop de groep meer is gaan aanleunen bij de sound die ze al langer live hanteerden. Concreet wil dat zeggen: meer gitaren. Juicy Lucy is een érg fijn nummer dat je met een lange gitaarsolo naar de uitgang begeleidt.

24. Kurt Vile - One Trick Ponies

Kurt Vile & His Violators stonden onlangs in een uitverkochte Ancienne Belgique. De meningen over dat concert liepen sterk uiteen. De ene vond het nergens boven de middelmaat komen. Een ander vond het magisch. Wij leunen meer aan bij dat tweede.

De muziek van Kurt Vile is niet voor iedereen en hoewel hij nu in hoge rotatie staat op Studio Brussel en in De Afrekening staat met Loading Zones doet de man niet aan compromissen. Op zijn uitstekende nieuwe album 'Bottle It In' staan nummers van zeven, acht, negen en tien minuten. Met One Trick Ponies zijn we al klaar na vijfenhalf.

25. Deerhunter - Death In Midsummer

Het nieuwe album van Deerhunter heeft de titel 'Why Hasn't Everything Already Disappeared?' meegekregen en ziet het levenslicht op 18 januari 2019. Het wordt de achtste plaat van de Amerikaanse band uit Atlanta. De eerste single is er nu al.

26. Sampha - Treasure

Op 21 november is het zo ver: dan komt Beautiful Boy bij ons in de zalen, de eerste Hollywoodfilm van Felix Van Groeningen met in de hoofdrollen Steve Carrell en Timothy Chalamet. Omdat Van Groeningen netjes binnen het budget was gebleven tijdens de draaiperiode was er nog een miljoentje over voor de soundtrack. Daarop staan nu dus nummers van Mogwai, Massive Attack, John Lennon, David Bowie, Aphex Twin en Sigur Rós. Eén nieuw nummer werd er geschreven voor de soundtrack en dat komt tot onze grote vreugde van Sampha.

27. Calum Scott - No Matter What

Op 30 november verschijnt een deluxe editie van 'Only Human', de debuutplaat van Calum Scott. Daarop zullen vier nieuwe liedjes staan, waaronder ook deze No Matter What. Volgens Scott zelf is het het meest persoonlijke nummer dat hij tot nu toe geschreven heeft. Hij zingt hier dan ook over de aanvaarding van zijn seksualiteit en de outing tegenover zijn vader die reageerde met de woorden "I love you, no matter what."

28. Mariah Carey - With You

Vorige maand waren we al vol lof over de comebacksingle (GTFO) van Mariah Carey en nu heeft ze alweer de lijst gehaald, zonder dat daarin een greintje ironie schuilt. Als ze in de volgende weken zo nog een paar nummers uitbrengt willen we zelfs overwegen om naar haar All I Want For Christmas-tournee in Vorst Nationaal te gaan.

29. The Breeders - Spacewoman

De plaat van The Breeders die hun comeback inluidde is al een tijdje uit. 'All Nerve' dateert al van het voorjaar, maar nu wordt er toch weer een nieuwe single uit getrokken. Het nummer wordt ook vergezeld van een clip die door Kim Deal omschreven wordt als een "sci-fi thriller."

30. Douglas Firs - Everything's A Lie

Momenteel is Gertjan Van Hellemont op tournee met The Bony King Of Nowhere, maar ondertussen kijkt de band ook uit naar hun show in de AB eind dit jaar, op 18 december. Het is een b-kantje van het vorige album, maar haalde die plaat niet omdat het te anders en wat harder was. Maar omdat het benadrukt hoe goed ze nu samenspelen als band én omdat het fijn is om live te brengen, krijgt Everything's A Lie nu toch nog een volwaardige release.

31. Courtney Barnett - Small Talk

Wie wil weten wat er in de platenkast van Courtney Barnett staat moet binnenkort afzakken naar Kortrijk. Daar is de Australische op 9, 10 en 11 november curator van Sonic City, waar ze ook zelf een show zal spelen. Ze bracht eerder dit jaar al de meer dan uitstekende plaat 'Tell Me How You Really Feel' uit en lost nu een nummer dat die plaat (net) niet haalde.

Zoals vanouds is Barnett hier tekstueel onnavolgbaar. In haar typische stijl vertelt ze over wat een hekel ze heeft aan praten over koetjes en kalfjes. Ze bouwt laagje per laagje op tot het nummer langzaam maar zeker ontspoort naar het einde toe. Precies zoals we het graag hebben.

32. Ella Mai - Trip

Ella Mai is één van de opkomende zangeressen van dit moment. Haar nummer Bood Up haalde goud in Canada en Nieuw-Zeeland en platina in de Verenigde Staten. Nu is er haar nieuwe single Trip. Op haar titelloze debuutplaat werkt ze zowel samen met Chris Brown als met John Legend, wat veel zegt over haar muzikale veelzijdigheid.

Ze heeft nu data aangekondigd in Nederland, Duitsland en Frankrijk voor januari, maar op een Belgische concertdatum is het nog wachten.

33. Jessie Ware - Overtime

Wie Jessie Ware alleen maar kent van Wildest Moments, haar doorbraakhit uit 2012, zal haar misschien niet meer herkennen op de nieuwe single Overtime. Het is een flirterige clubtrack geworden, maar wel een héle aanstekelijke.

34. Little Dragon - Lover Chanting

Op 9 november brengen de Zweden van Little Dragon een nieuwe ep uit met daarop drie nieuwe nummers. De titeltrack is bij deze al vrijgegeven en het is een betere Little Dragon dan al wat we in de laatste jaren van hen hoorden.

35. Shht - Masterpiece

Helemaal geschift en ongrijpbaar en helemaal Belgisch: Shht. Met 'Love Love Love' hebben ze één van de meest verrassende platen van het lopende muzikale jaar uitgebracht. Er wordt veel gepraat over hun debuutplaat en ook de liveshows lopen als een trein. Op 27 november spelen de Gentenaars in Het Depot in Leuven, twee dagen later in Trix in Antwerpen. Tegen dan zijn de heren reeds terug van een uitgebreide tournee door Spanje dus die reputatie van die waanzinnige live-shows zullen ze dan helemaal waarmaken.

36. Young Thug feat. Elton John - High

Elton John is op uitgebreide afscheidstournee momenteel, een tournee die hem in mei van volgend jaar ook nog een laatste keer naar het Sportpaleis zal brengen. Zeker op de setlist daar: Rocket Man (I Think It's Going To Be A Long Long Time). Met toestemming van Elton John zelve heeft Young Thug dat legendarische riedeltje nu verwerkt in zijn nieuwe single High.

37. Post Malone & Swae Lee - Sunflower

In datzelfde sportpaleis staat volgend jaar in maart al Post Malone, de rapper die met zijn tweede langspeler 'Beerbongs & Bentleys' een geslaagde worp naar wereldfaam gedaan heeft. Het hoeft dus niet te verbazen dat de makers van de nieuwe Spider-Man-film bij hem gingen aankloppen voor een soundtrack. Hij ging aanklopen bij Swae Lee en samen namen ze een gezapig, maar aardig hiphop-nummer op, dat zeer geschikt lijkt voor de hitlijsten.

38. Tourist LeMC feat. Raymond Van Het Groenewoud - Spiegel

Tourist LeMC is voor zijn nieuwe single dan weer gaan aankloppen bij de in Vlaanderen levende legende Raymond Van Het Groenewoud. Op 8 november verschijnt zijn langverwachte nieuwe album 'We Begrijpen Mekaar' en op vrijdag 18 januari 2019 concerteert hij in zijn thuishaven in de Lotto Arena.

Op 'We Begrijpen Mekaar' staat naast de samenwerking met Raymond overigens ook een samenwerking met Alice On The Roof.

39. Buurman & Tom Helsen - Niets Is Wat Het Lijkt

Ook Buurman en Tom Helsen hebben de handen in elkaar geslagen. Ze deden dat voor de campagne van Te Gek!? van dit jaar, de organisatie die psychische kwetsbaarheden bespreekbaar wil maken. Dit jaar staat de campagne in het teken van hoogsensitiviteit.

Over hoogsensitiviteit bestaan nog heel wat vooroordelen en misverstanden. Nochtans is ongeveer 15% van de bevolking hoogsensitief. Hoog tijd dus om de nood aan herkenbare verhalen in te vullen, en inzicht te brengen bij wie zelf met hoogsensitiviteit te maken heeft en hun omgeving.

40. Milow feat. Matt Simons - Lay Your Worry Down

En we blijven nog even hangen in de samenwerkingen. Onze eigen Milow heeft een nummer opgenomen met de Amerikaanse singer-songwriter Matt Simons. De twee schreven het nummer samen met Chris Ayer afgelopen zomer in Los Angeles, waar Milow nu al enige tijd woont.

"Ik had Matt een paar jaar geleden gezien op een festival in Europa en was echt onder de indruk van zijn stem en zijn songs. Nadat ik hem daarna nog een aantal keer ben tegengekomen, besloten we samen muziek te maken als we eens samen in LA waren. In maart / april hebben we daar afgesproken en schreven we Lay Your Worry Down.

Het mooie nummer Lay Your Worry Down wil troost bieden aan mensen die door een moeilijke periode gaan en zal op Milows zesde studioalbum 'Lean Into Me' staan, dat in 2019 zal uitkomen. Milow staat op 23 en 24 november in het Sportpaleis tijdens Night Of The Proms.

41. Kamasi Washington - Hub-Tones

En dan is het tijd voor een streepje jazz. Of een stevige streep, want Hub-Tones duurt negen minuten. Het is de nieuwe single van Kamasi Washington, de meest populaire saxofonist van het moment die al samenwerkte met onder andere Kendrick Lamar, Florence & The Machine en Ibeyi en die eerder dit jaar nog bejubeld werd door zijn 2,5 uur durende nieuwe album 'Heaven And Earth'.

42. Portland - Lucky Clover

Studio Brussel is nu weer naar nieuw talent aan het vissen voor hun De Nieuwe Lichting. Vorig jaar werd die wedstrijd onder andere gewonnen door Portland, een groep die sindsdien hoge ogen aan het gooien is. De tweede single van de band is nu uit en is het wondermooie Lucky Clover.

Dat de pijn zo echt klinkt is omdat hij echt is: het nummer is het resultaat van een breuk van zanger Jinte Pironet. Tegelijkertijd waait er optimisme doorheen het nummer, want de boodschap is niet mis te verstaan: ga ervoor als je voelt dat het goed zit. Durf te springen.

De band speelt veel live in het komende najaar. Check alle data op hun Facebookpagina.

43. Paloma Faith - Loyal

Paloma Faith is al een ronkende naam in het Verenigd Koninkrijk, maar wereldfaam blijft intussen wel nog uit. Aan de nummers zal het niet gelegen hebben, want ook de nieuwe single Loyal is weer een uitstekende powerballad. Het nummer zal op de deluxe editie van haar album 'The Architect' te vinden zijn dat op 16 november verschijnt - dat wordt weer een drukke releasedag - die naast dit nieuwe nummer ook nog haar samenwerking met Sigala en nog drie nieuwe nummers zal bevatten.

44. Sigrid - Sucker Punch

Sigrid daarentegen is stilaan uit aan het uitgroeien tot een wereldwijd fenomeen. Ze is er nog maar 22 en haar debuutplaat is nog steeds niet uit, haar weg ligt dus nog helemaal open. Tegelijkertijd weten we ook al wat we van haar kunnen verwachten:intelligente, originele en niet te weerstane popmuziek.

Afgelopen zomer trok ze al veel volk op onder andere Rock Werchter en Pinkpop waar ze ook al een pak onuitgebracht materiaal speelde. Sucker Punch zat daar overigens niet tussen en is helemaal vers. Het toont aan dat Sigrid blijft werken aan meer en beter, wat het allerbeste belooft voor haar show in La Madeleine in Brussel op 20 november.

45. Robyn feat. Zhala - Human Being

En als we het dan over intelligente popmuziek hebben kunnen we ook niet heen om Robyn. Met Dancing On My Own heeft ze alvast één nummer voor de eeuwigheid gemaakt, maar ook de vorige single Missing U was Robyn grand cru. Nu is Human Being de tweede single uit 'Honey', het eerste album van Robyn sinds acht jaar. Blij dat ze terug is!

46. Blood Red Shoes - Mexican Dress

Blood Red Shoes is alweer aan hun vijfde album toe. Het zal 'Get Tragic' gaan heten en verschijnt op 25 januari. Er zit vijf jaar tussen deze plaat en het vorige album van het duo en dat had ook een reden. De twee waren uitgeput door het uitgebreide touren en wilde even afstand van de industrie én van elkaar.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus is Blood Red Shoes nu weer helemaal terug. Hoewel de gitaar nog onmiskenbaar aanwezig is klinkt Mexican Dress wel opvallend zachter en meer poppy dan eerder materiaal van de band. Of zich dat zal doortrekken op het hele album moeten we dus nog afwachten tot 25 januari. Maar dat live de gitaren nog steeds gegeseld zullen worden staat buiten kijf.

Op 2 februari treden Laura-Mary Carter en Steven Ansell aan in de Botanique in Brussel. Dat concert is uitverkocht, maar er is wel een wachtlijst geopend.

47. Bob Mould - Sunshine Rock

Bob Mould komt enkele weken te laat aankloppen met zijn Sunshine Rock om echt dat zomerse effect te hebben. Ondertussen staat de winter al voor de deur te trippelen, maar dat zal Mould een zorg wezen. Zijn status van indie-halfgod heeft hij te danken aan zijn legendarische groep uit de jaren tachtig. Met Hüsker Dü - van wie Therapy? overigens Diane leende - plaveide Bob Mould de weg voor de Pixies, Nirvana en anderen. Een decennium later zette hij zijn cultstatus nog eens kracht bij met zijn band Sugar.

Zelden heeft hij optimistischer geklonken dan op deze nieuwe single. Dat is naar eigen zeggen het resultaat van een lange periode die hij in Berlijn heeft doorgebracht waar de dagen donker en koud konden zijn. Tot de zon doorbrak. Dat gevoel wilde hij vatten op de titeltrack van zijn nieuwe album, dat op 8 februari 2019 verschijnt. Nog een maand later, op 12 maart, komt Bob Mould ook nog eens gedag zeggen in Het Depot in Leuven.

48. Slow Crush - Aurora

Nee, het klinkt niet Belgisch, maar Slow Crush is het wel. Of toch gedeeltelijk. Met hun stevige shoegaze-gitaren proberen ze de wereld te veroveren vanuit Londen, waar ze getekend zijn op een Londens label. De plaat overtreft nu al alle verwachtingen en ook live weet de band nu al een tijdje te overtuigen. Slow Crush, onthouden die naam.

49. Van Morrison - The Prophet Speaks

Het is waanzinnig, maar nog dit jaar brengt Van Morrison zijn 40e (!) studioalbum uit. 'The Prophet Speaks' komt uit op 7 december en als we op die plaat allemaal nummers van het niveau van de bluesy titeltrack zullen aantreffen hebben we met een nieuwe onvervalste klassieker te maken.

Op ‘The Prophet Speaks’ serveert Van Morrison ons opnieuw een aantal covers van mensen die hem geïnspireerd hebben (zoals John Lee Hooker, Sam Cooke en Solomon Burke) alsook een aantal nieuwe composities. "Die mix was belangrijk voor mij. Ik wil laten horen wie mij geïnspireerd heeft, maar ik wil ook zelf muziek maken. Muziek maken en samenwerken met geweldige muzikanten: dat is wat ik doe."

50. Frank Vander linden - Verdwenen Vrienden

'Nachtwerk' staat geboekt als een scheidingsplaat, maar op zijn nieuwe single trekt Frank Vander linden het begrip "scheiding" open. Verdwenen Vrienden gaat over afscheid moeten nemen van vrienden en over de kracht van samen zingen op begrafenissen.

"Oh, wat een weelde/te kunnen wenen om iets moois/te kunnen rouwen om iets dat je beleefde met de besten/met de slimsten/met de buitengewoon bovennatuurlijk getalenteerde vrienden."

Lees meer