Groen start petitie tegen bomenkap langs snelwegen: al 7.200 handtekeningen

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat volgende week opnieuw bomen kappen langs de snelwegen in Vlaanderen. Het AWV doet dat naar eigen zeggen om de verkeersveiligheid en de biodiversiteit te bevorderen. Groen klaagt dat er teveel gekapt zal worden en start een petitie.

Vanaf volgende week start het zogenaamde hakhoutseizoen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) kapt in zones van 200m de natuur tot 10cm boven de grond weg om te vermijden dat oude bomen op onze snelwegen terechtkomen bij slecht weer. Dat meldt de VRT.

AWV beweert ook dat het kappen de biodiversiteit ten goede komt. Na enkele maanden zouden er alweer nieuwe scheuten uit de stronken komen wat voor biodiverse bermen zou zorgen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer beheert ongeveer 9.000 hectare wegbermen langs autosnelwegen en gewestwegen. Tot midden maart voert AWV het zogenaamde hakhoutbeheer uit, een eeuwenoude en alternatieve vorm van beheren van bomen en struiken.

Petitie Groen

Groen is niet te spreken over het initiatief en vindt dat de bomenkap te brutaal en te massaal gebeurt. "De laatste jaren zien we dat er steeds meer natuur langs de snelwegen verdwijnt, tot wel 500 hectare in de afgelopen drie jaar", zegt Bart Caron, Vlaams parlementslid voor Groen. "Wij pikken dat niet meer."

De partij heeft een petitie op poten gezet. Die is ondertussen al meer dan 7.200 keer getekend.

Lees meer