Netflix vertoont dit jaar geen Sinterklaas-films uit schrik voor Zwarte Piet-hysterie

Het is de grootste angst van kinderen dat ze geskipt worden door Sinterklaas, maar bij Netflix is dat wel degelijk het geval. Zo staan er dit jaar geen Sinterklaas-films op Netflix, behalve een naargeestige horrorfilm.

Vorig jaar stond Netflix nog vol films over de heilige man. Dit jaar is er enkel de horrorfilm Sint (die niet voor kinderen geschikt is) beschikbaar.

Op sociale media regent het nu teleurgestelde reacties van ouders die hun kinderen wilden klaarstomen voor het grote feest. Netflix laat aan de Nederlandse krant De Telegraaf weten dat de films verwijderd zijn omdat de afspraken met de uitgevers zijn verlopen.

(Onlangs raakte bekend dat Dag Sinterklaas een nieuwe remake krijgt.)

"Deur open"

De uitgever Entertainment One Nederland laat echter aan de krant weten dat "de deur echter wagenwijd open staat". Entertainment One Nederland is eigenaar van onder meer Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot en Sinterklaas en het geheim van het grote boek.

"Ze kunnen altijd bij ons aankloppen", klinkt het. "In het verleden hebben ze ook Sinterklaasfilms van ons afgenomen. Ik heb geen idee waarom deze keer niet, maar als het aan ons ligt mogen ze ze allemaal uitzenden. Graag zelfs. Onze films zijn beschikbaar voor hen. En het lijkt mij dat Netflix daar een interessante doelgroep mee kan bereiken."

(Vorig jaar wou een extreemlinkse groepering in Nederland Sinterklaas letterlijk vermoorden.)

Zwarte Piet

Iedereen vermoedt dat de afwezigheid van Sinterklaas-films iets te maken heeft met de hysterie rond de Zwarte Piet-discussie die bij onze noorderburen nog feller is dan bij ons. Het is ook algemeen geweten dat Netflix extra politiek correct en gevoelig voor controverse is. Bij Netflix geven ze geen commentaar. Entertainment One Nederland wijst erop dat Ziggo, dat ook in Amerikaanse handen is, wel Sinterklaas-films aanbiedt.

(Wat kinderen vorig jaar het meest vroegen aan de heilige man lees je hier.)

Dit zijn de 50 beste series op Netflix.

Lees meer